Η δίωξη του εκδότη Σενέρ Λεβέντ ενώπιον της ΕΕ

 

cache_728x3000_Analog_medium_1456487_55459_2742022Την πρόσφατη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Κύπριο πολίτη, εκδότη/δημοσιογράφο και βραβευμένο το 2018 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, Σενέρ Λεβέντ, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με κατεπείγουσα γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρει στην παρέμβασή του:

«Τουρκικό Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον εκδότη Σενέρ Λεβέντ, πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζει στο τουρκοκρατούμενο μέρος, βραβευμένου το 2018 από το Ευρωκοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, ο οποίος καταδικάστηκε για  προσβολή του Τούρκου Προέδρου λόγω δημοσίευσης (2017) γελοιογραφίας στην εφημερίδα «Αβρούπα» στην Κύπρο. Πρόκειται για πρωτοφανή παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και Τύπου κι επιβεβαιώνει την μετατροπή των δικαστηρίων στην Τουρκία σε εργαλείο της Κυβέρνησης Ερντογάν. Διώξεις εναντίον του Λεβέντ ασκεί και το υποτελές καθεστώς της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου, επιδιώκοντας τη φίμωση κάθε φωνής  εντός της  τουρκοκυπριακής κοινότητας ενάντια στην καταπίεση».

Ο κ. Μαυρίδης έθεσε επίσης τις διώξεις και απειλές εναντίον του Σενέρ Ελτζίλ, Γενικού Γραμματέα της Τουρκοκυπριακής Συντεχνίας Δασκάλων (KTOS), στον οποίο επίσης απονεμήθηκε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη το 2016. Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει για ακόμη μια φορά την πρωτοφανή παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και Τύπου, καθώς και την μετατροπή των δικαστηρίων στην Τουρκία σε εργαλεία πολιτικής εξόντωσης όσων αντιδρούν στην καταπίεση εντός Τουρκίας όσο και στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου εντός ΕΕ.

 

Τέλος, καλείται η Επιτροπή να προβεί σε μέτρα προστασίας των ευρωπαίων πολιτών, που  έχουν μάλιστα τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη καθώς και να διασφαλίσει τον σεβασμό των βασικών ελευθεριών τους που καταπατώνται από την Τουρκία, υπό ένταξη χώρα, η οποία περιφρονεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εντός Τουρκίας αλλά και μέσω του καθεστώτος που επέβαλε σε έδαφος της ΕΕ, στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

 

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

29.04.2022