Στο στόχαστρο της Τουρκίας ξανά ο Σενέρ Λεβέντ

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος βρίσκεται για μια ακόμη φορά cache_728x3000_Analog_medium_1456487_55459_2742022στο στόχαστρο της Άγκυρας τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.  Ο κ. Λεβέντ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κάνει λόγο για μια πρωτόγνωρη εξέλιξη σημειώνοντας   ότι, από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας, η «Αφρίκα-Αβρούπα» βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει η Τουρκία στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. Τονίζει ότι στο παρελθόν η «Αφρίκα-Αβρούπα» δέχθηκε επιθέσεις και οι δημοσιογράφοι της οδηγήθηκαν σε σειρά «δικών».

Πρόσφατα, η «Αβρούπα» βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο της Άγκυρας με αφορμή ένα δημοσίευμα, το οποίο θεωρήθηκε από την τουρκική πλευρά ως προσβλητικό για το πρόσωπο και το αξίωμα του Τούρκου Προέδρου.

«Η πρεσβεία κατήγγειλε αυτό το δημοσίευμα. Και στη συνέχεια ξεκίνησε “δίκη” , στο τέλος της οποίας αθωώθηκα. Δικηγόρος μου υπήρξε ο Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του «εισαγγελέα» για να με υπερασπιστεί», δηλώνει.

Σχετικά με τη «δίκη» στα κατεχόμενα, ο κ. Λεβέντ προσθέτει ότι σήμερα εκκρεμεί η απόφαση του «εφετείου». Όπως ανέφερε, το «δικαστήριο» αθώωσε τον ίδιον και στη συνέχεια η «εισαγγελία», “περίπου πριν από δυο χρόνια, άσκησε έφεση σε αυτήν την απόφαση”.  «Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση (της έφεσης). Θα συμφωνήσει (το δικαστήριο) με την αρχική απόφαση; Ή θα διατάξει νέα δίκη; Αυτό δεν το γνωρίζω», σημειώνει ο κ. Λεβέντ.

Η δίκη στην Άγκυρα

Ο Τ/κ δημοσιογράφος προσθέτει ότι την περίοδο της άσκησης έφεσης στην αρχική απόφαση του «δικαστηρίου», ενημερώθηκε ότι ξεκίνησε νέα «δίκη», αυτήν τη φορά σε δικαστήριο της Άγκυρας. Στη νέα δίκη, ο ενάγων ήταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τη νέα «δίκη», ο κ. Λεβέντ ενημερώθηκε από την «αστυνομία».

Σχετικά με τη δίκη στην Άγκυρα, ο κ. Λεβέντ επισημαίνει ότι δεν του δόθηκε το δικαίωμα της υπεράσπισης. Και αυτό διότι, μετά το ξεκίνημα της νέας δίκης, κανείς δεν τον ενημέρωσε για την πορεία της υπόθεσης. Και τελικά, δίχως να του ζητηθεί υπεράσπιση, τον Νοέμβριο του 2021, το τουρκικό δικαστήριο του επέβαλε ποινή ενός έτους. Με βάση τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο αρχικά μείωσε αυτήν την ποινή σε 10 μήνες. Και τελικά τη μετέτρεψε σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 9000 λιρών Τουρκίας. Οι 9000 χιλιάδες αντιστοιχούν σε 30 λίρες Τουρκίας για κάθε από τις 300 ημέρες που ο κ. Λεβέντ υποτίθεται θα παρέμενε στην φυλακή. Επίσης, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, ο κ. Λεβέντ καλείται να πληρώσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας το ποσό των 5100 ΤΛ, ως έξοδα της δίκης.

Δεν αναγνωρίζει την απόφαση

Σε δυο σημαντικά σημεία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Λεβέντ. Πρώτον, ότι με τη νέα κίνησή της, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπιστεύεται την τ/κ «δικαιοσύνη». «Δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη καθώς πλέον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ», προσθέτει.

Δεύτερον, αναφέρει, «εφόσον δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του εγχώριου “δικαστηρίου” και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικού τους δικαστηρίου. Άλλωστε, όπως τονίζει ο δικηγόρος μου, ο κ. Ρεϊνάρ, ένα άτομο δεν μπορεί να καταδικαστεί δυο φορές για το ίδιο αδίκημα».

Ο κ. Λεβέντ μοιράζεται με το ΚΥΠΕ και δυο προβληματισμούς, οι οποίοι αφορούν το μέλλον της τ/κ κοινότητας. Από τη μια προβληματίζεται για το γεγονός ότι η ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου έρχεται να δυσχεράνει τη θέση και τις κινήσεις των Τ/κ νομικών που επανεξετάζουν την όλη υπόθεση. Ο κ. Λεβέντ κάνει λόγο για “άσκηση έμμεσης πίεσης προς τους Τ/κ νομικούς”.

Από την άλλη, ο κ. Λεβέντ προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία, με τη νέα κίνηση της, ως μια κατοχική δύναμη, εντατικοποιεί τις πιέσεις που ασκεί στην τ/κ κοινότητα.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στη νέα περίοδο, εφόσον ο ίδιος δεν λαμβάνει υπόψη του την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, ο κ. Λεβέντ τονίζει ότι, «δεν έχω μια ξεκάθαρη απάντηση. Δεν γνωρίζω το τι θα μπορούσε να συμβεί καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη υπόθεση, δίχως προηγούμενο. Θα μπορούσαν να ζητήσουν τη φυλάκιση μου εδώ, στο νησί με βάση τη συνεργασία (των κατεχομένων) με την Τουρκία; Αυτό δεν το γνωρίζω».

Την πληροφορία ότι η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στην Τουρκία στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο, μετέδωσαν την Τετάρτη τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

 Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», η ποινή φυλάκισης ενός έτους που επιβλήθηκε από Δικαστήριο της Άγκυρας στον κ. Λεβέντ μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 9.000 λιρών Τουρκίας.

Η ποινή αφορά μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του κ. Λεβέντ πίσω το 2017. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα πρόσβαλλε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ως αποτέλεσμα της ξεχωριστής, νέας δίκης που ξεκίνησε στην Άγκυρα, ο Σενέρ Λεβέντ δικάστηκε ερήμην του και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τη διάπραξη του αδικήματος της «προσβολής κατά του Προέδρου». Η ποινή μετατράπηκε από το δικαστήριο σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 9.000 λιρών Τουρκίας.

Στο κείμενο της απόφασης, το τουρκικό δικαστήριο ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα και τα χαρακτηριστικά της πράξης, (το Δικαστήριο) καταδίκασε τον κατηγορούμενο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος διέπραξε το έγκλημα της ‘προσβολής κατά του Προέδρου’, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους σύμφωνα με το Άρθρο 299/1 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης του εναγομένου και τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος, σύμφωνα με το Άρθρο 50/1-α του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου 9.000,00 TL».

Η ανάρτηση Σενέρ

Την Τρίτη  26 Απριλίου σε σχετικό μήνυμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Λεβέντ αναφέρει ότι «η ποινική δίκη εναντίον μου στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε και με ενημέρωσαν για την απόφαση του δικαστηρίου σήμερα το πρωί. Το Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας με καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με την κατηγορία της προσβολής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Στην συνέχεια, ο κ. Λεβέντ υπενθυμίζει ότι η δίκη αφορά ένα δημοσίευμα της «Αφρίκα-Αβρούπα» με μια γελοιογραφία που θεωρήθηκε από την Άγκυρα ως «προσβλητική».

 Ο κ. Λεβέντ προσθέτει τα εξής: «Δικασθήκαμε και αθωωθήκαμε σε δικό μας ‘δικαστήριο’ για την ίδια υπόθεση. Ωστόσο επειδή δεν αναγνώρισαν την απόφαση του δικαστηρίου μας, ξεκίνησαν νέα δίκη για την ίδια υπόθεση στην Άγκυρα. Και με καταδίκασαν ερήμην μου».

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος προσθέτει τα εξής: «Η φασιστική κυβέρνηση στην Άγκυρα, η οποία έχει εντείνει τις πιέσεις της προς εμάς, στοχεύει και προσπαθεί να εκφοβίσει στην χώρα μας όλους όσους αντιτίθενται στην ίδια. Όπως εκείνοι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του δικού μας ‘δικαστηρίου’ και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικού τους δικαστηρίου. Η δικαιοσύνη που έχει στριμωχτεί ανάμεσα στα δυο χείλη ενός δικτάτορα είναι ήδη νεκρή στην Τουρκία»

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας την καταδίκη του Σενέρ Λεβέντ, ερήμην του, από τουρκικό δικαστήριο.

 Σε ανάρτησή του στο Twitter, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “η καταδίκη του Κύπριου δημοσιογράφου και πολίτη της ΕΕ, Σενέρ Λεβέντ, ερήμην του, από τουρκικό δικαστήριο, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, η οποία εδραιώνει στην ουσία τις αυταρχικές της πολιτικές στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, περιλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης”.