Πούτιν:Θα απαντήσουμε αστραπιαία σε όποιον μας απειλήσει

Ξεκάθαρο μήνυμα έδωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στη Δύση υποδεικνύοντας imagewπως όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση της Ουκρανίας θα αντιμετωπίσουν άμεσα και σκληρά αντίποινα.

Μιλώντας σε συνεδρίαση βουλευτών στην Αγία Πετρούπολη, ο Β.Πούτιν τόνισε πως «έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις για αυτό».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, εάν κάποιος προσπαθήσει να παρέμβει στα γεγονότα και να δημιουργήσει απαράδεκτες στρατηγικές απειλές για τη Ρωσία, τότε η απάντηση θα είναι «αστραπιαία και γρήγορη». «Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για το σκοπό αυτό. Ανάμεσα σε αυτά, είναι ένα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δεν θα καυχηθούμε. Θα το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Και θέλω να το γνωρίζουν όλοι αυτό», τόνισε.

«Η ενότητα των ανθρώπων της Ρωσίας αξίζει πολλά, εγγυάται ότι η χώρα θα ανταποκριθεί επαρκώς στις πιο σύνθετες προκλήσεις και απειλές, θα περάσει με αυτοπεποίθηση από όλες τις δοκιμασίες. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα είναι και τώρα», συνέχισε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «η αντίδραση της Ρωσίας στα κυνικά σχέδια που είχε η Δύση για την Ουκρανία, ήταν σωστή και ακριβής χρονικά».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε επίσης στους πολιτικούς ότι «όλοι οι στόχοι σίγουρα θα πραγματοποιηθούν» στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Όπως είπε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «θα εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.
Η Δύση απέτυχε «να στραγγαλίσει οικονομικά» τη Ρωσία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος κάτι που αποδεικνύεται από την άνοδο που έχει το ρούβλι (πολλοί αναλυτές λένε πως είναι το πιο «ανερχόμενο» νόμισμα παρά τις κυρώσεις εναντίον του).

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση προσπαθεί να κόψει τη Ρωσία σε πολλά κομμάτια, και ότι η Δύση ήταν που οδήγησε τη Μόσχα σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε μια απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Μερικές ώρες πριν η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι προκειμένου να διακοπεί ο εφοδιασμός με στρατιωτικές προμήθειες, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ζαχάροβα

 Έκκληση της βρετανίδας ΥΠΕΞ για πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας σε αποψινή της ομιλία, όπως αναφέρει το BBC, θα ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές δυνάμεις να δώσουν πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρας θα πει ότι η Δύση «πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διπλασιάσει την υποστήριξη» προς τη χώρα καθώς αμύνεται στη ρωσική εισβολή.

«Εάν ο Πούτιν επιτύχει, θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς», αναμένεται να πει η Τρας.

«Βαριά όπλα, τανκς, αεροπλάνα – σκάβοντας βαθιά στα αποθέματά μας, αυξάνοντας την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», θα τονίσει.

Το μόνιμο αίτημα του Κιέβου

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα καλέσει τους συμμάχους να προμηθεύσουν βαρύ οπλισμό, όπως αεροπλάνα και άρματα μάχης.

Το ΝΑΤΟ έχει παράσχει ως επί το πλείστον μόνο ελαφρύτερο οπλισμό εν μέσω φόβων για κλιμάκωση, αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός δεσμεύσεων για την αποστολή αρμάτων μάχης.

Όμως ο συνάδελφος της Τρας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, αρνήθηκε να απαντήσει τρεις φορές όταν ρωτήθηκε από το BBC σήμερα το πρωί αν υποστηρίζει την έκκληση για αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.