Οι σφετεριστές θέλουν και το χαλούμι

Ο η Τουρκοκύπριος σφετεριστής   Ντερβίς Έρογλου με επιστολή του στον Pρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει ανησυχία για την κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι έγραψε την επιστολή για να εκφράσει την ανησυχία του, γιατί όπως ανέφερε το χαλούμι «είναι ένα κοινό προϊόν» και ότι ο φάκελος που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για κατοχύρωση του προϊόντος δημιουργεί διακρίσεις για τους Τ/κ παραγωγούς που όπως ισχυρίστηκε «θα χάσουν το ψωμί τους αν κατοχυρωθεί» ως έχει ο φάκελος.ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÅÊËÏÃÅÓ" - ÍÔÅÑÂÉÓ ÅÑÏÃËÏÕ

Ο . Έρογλου ζητά από την Επιτροπή να λάβει υπόψη τις «ειδικές συνθήκες» στην Κύπρο λόγω του κυπριακού προβλήματος και να βρει έναν τρόπο ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι Τ/κ παραγωγοί και γενικότερα να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε σχέση με το πολιτικό πρόβλημα.

Όπως ανέφερε, για αιώνες το χαλούμι είναι ένα κοινό παραδοσιακό προϊόν που ανήκει και στις δύο κοινότητες στο νησί, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από αυτό όσο και οι Ε/κ.

Ανέφερε ότι 16,5% των Τ/κ ζουν από το χαλούμι και ότι 24% των «εξαγωγών» του ψευδοκράτους αφορούν το χαλούμι. Όπως είπε, η κατοχύρωση του φακέλου που υπέβαλε η ΚΔ ως έχει θα πλήξει την οικονομία του ψευδοκράτους και θα επιδεινώσει τα προβλήματα λόγω της «απομόνωσης» των Τ/κ.

Υποστήριξε επίσης ότι από την αρχή η τ/κ πλευρά είδε την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προοπτική για συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί και εισηγήθηκε να συζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για από κοινού κατοχύρωση, ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πρότεινε επίσης όπως το τουρκοκυπριακό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο είναι η αρμόδια αρχή για την κατοχύρωση του χαλουμιού στα κατεχόμενα και έχει απευθείας επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντί του Υπουργείου Γεωργίας της Κυπριακή Δημοκρατίας.