Οι Ρώσοι αναζητούν το ναυάγιο του «Moskva»

Η Ρωσία τεοιχειρεί  να εντοπίσει – και να ανασύρει – τουλάχιστον τμήματα του Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου που βυθίστηκε στην Μαύρη Θάλασσα.

Μοσκβα Στόχος της Μόσχας, όπως αναφέρει η Daily Mail, να μην πέσουν σε «εχθρικά χέρια» τα «μυστικά» που μπορεί να είχε επάνω του το Moskva, όπως συσκευές κωδικοποίησης ή πύραυλοι που δεν έχουν εκραγεί.

Για τον σκοπό αυτό έχει σταλεί στην περιοχή του βυθισμένου Moskva ένας στολίσκος 8 σκαφών, ανάμεσα στα οποία δεσπόζει το πλοίο Kommuna, το παλαιότερο ενεργό πολεμικό πλοίο στον κόσμο.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας H.I. Sutton αναφέρει ότι ο Πούτιν μπορεί να ελπίζει να ανακτήσει «κρυπτολογικό υλικό», καθώς και οποιαδήποτε όπλα μπορεί να ενδιαφέρουν μια ξένη δύναμη».

Ο H.I. Sutton εξήγησε ότι ο μοναδικός σκοπός του μήκους 315 ποδιών Kommuna, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 110 χρόνια για το ναυτικό του Τσάρου Νικολάου Β’ και υπηρέτησε στο αυτοκρατορικό και το σοβιετικό ναυτικό κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, είναι η ανάκτηση βυθισμένων πλοίων και φορτίου μετά από ναυάγιο ή άλλο θαλάσσιο ατύχημα.

Αλλά επειδή το Moskva βρίσκεται περίπου 160 πόδια κάτω από το νερό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο το Kommuna να επιχειρήσει να σώσει ολόκληρο το ναυάγιο.

Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στο Forbes: «Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο έργο μηχανικής, να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτό το πλοίο στην επιφάνεια. Δεν είδαμε καμία ένδειξη ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον να το κάνουν».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάστηκαν περισσότερο από μία εβδομάδα για να ανακοινώσουν ότι μόλις «ένας ναυτικός πέθανε και 27 άλλοι αγνοούνταν» μετά τη βύθιση του πλοίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στην ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι το πλοίο υπέστη ζημιές από πυρκαγιά, με 396 μέλη του πληρώματος να εκκενώνονται. Όπως επισημαίνει η Daily Mail, το υπουργείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για τους προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι όλο το πλήρωμα κατάφερε να εγκαταλείψει το πλοίο πριν βυθιστεί.

Η Ουκρανία είπε ότι χτύπησε το πλοίο με πυραύλους Neptune. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναγνώρισε μια επίθεση, λέγοντας μόνο ότι ξέσπασε φωτιά στο σκάφος μετά την έκρηξη πυρομαχικών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Όπως επισημαίνει ο H.I. Sutton, το Kommuna, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πλοία του ρωσικού  Ναυτικού, ναυπηγήθηκε το 1912 και καθελκύστηκε το 1913. Η ασυνήθιστη διάταξη καταμαράν επιτρέπει τη μεταφορά μικρών υποβρυχίων ανάμεσα στις δύο καρίνες του. Αρχικά προοριζόταν να ανυψώσει υποβρύχια που είχαν πληγεί.

Ωστόσο, καθώς τα υποβρύχια μεγάλωσαν σε μέγεθος και η τεχνολογία διάσωσης εξελίχθηκε, το Kommuna έμοιαζε να έχει ξεπεραστεί. Όμως  μικρά υποβρύχια διάσωσης μπορούσαν να μεταφερθούν και να αναπτυχθούν μέσω του κεντρικού φρέατος, και το πλοίο παρέμεινε εν ενεργεία

Επίσης τμήματα ναυαγίων μπορούν να ανασυρθούν από το Kommuna, αν και το Moskva είναι πιθανότατα πολύ μεγάλο. Αλλά στοιχεία του, όπως οι σωλήνες πυραύλων θα μπορούσαν ενδεχομένως να διασωθούν με αυτόν τον τρόπο.

Πάντως, πάντα κατά τον ίδιο εμπειρογνώμονα, η 110χρονη Kommuna θα τεθεί σε κίνδυνο εάν πάει στο σημείο του ναυαγίου του Moskva, καθώς θα αποτελέσει «εύκολο» και νόμιμο ναυτικό στόχο.