Ενισχύεται το ρούβλι έναντι δολαρίου και ευρώ

Το ρωσικό ρούβλι ενισχύθηκει έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, ενώ σε rubliaανοδικό έδαφος κινούνται και οι ρωσικοί δείκτες, παρά την κατρακύλα της εταιρείας εξόρυξης χρυσού  Petropavlovsk για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. 

Το δολάριο χάνει περίπου 1% με το ρωσικό νόμισμα να σκαρφαλώνει στα 79,97. Το ρωσικό νόμισμα κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό στο 121,52 στις 10 Μαρτίου στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Έναντι του ευρώ, το ρούβλι κερδίζει 1,1% στο 86,06.

Οι δείκτες MOEX Russian και RTS στο μεταξύ ανέκαμψαν από τις πρωινές τους απώλειες και αυτή την ώρα κερδίζουν 0,25% και 1% αντίστοιχα. Στο ταμπλό ξεχωρίζει πάντως η νέα κατρακύλα της εταιρείας χρυσού Petropavlovsk, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 20% στα χαμηλά της ημέρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μετοχές της Petropavlovsk, η οποία είναι εισηγμένη και στο Λονδίνο, διεύρυναν τις βαριές απώλειες της Πέμπτης μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναζητήσει έναν αγοραστή εν μέσω των πιέσεων που έχουν δημιουργήσει οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι μετοχές της Petropavlovsk κατρακυλούν 17% στα 8,45 ρούβλια.

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα θέλει η ισοτιμία στο ρούβλι να καθορίζεται από την αγορά

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επιβάλει συναλλαγματικούς ελέγχους για να στηρίξει τη ρευστότητα, αλλά στόχος της είναι να διατηρήσει τις αρχές της τιμολόγησης της αγοράς και τον καθορισμό της συναλλαγματική ισοτιμίας στο ρούβλι από την αγορά, δήλωσε η πρώτη υποδιοικητής της.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Ksenia Yudayeva ανέφερε ακόμα ότι η οικονομία της Ρωσίας και ο χρηματοπιστωτικός της τομέας ήταν σε καλή κατάσταση πριν από τις 24 Φεβρουαρίου (ημερομηνία της εισβολής στην Ουκρανία) και πλέον πολλές εταιρείες αναζητούν νέους προμηθευτές και logistics.

Σημειώνεται, ότι ρούβλι κινείται ανοδικά έναντι του δολαρίου σήμερα, ενώ σε θετικό έδαφος βρίσκονταν και οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά την κατρακύλα της μετοχής της Petropavlovsk για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.