Ανοίγει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας Πόλυ Ποταμίτη

Επειτα από δέκα χρόνια

Την τριήμερη κράτηση του Ρένου Σάββα Κοτσώνη, διέταξε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού σε σχέση με την υπόθεση φόνου εκ προμελέτης του 37χρονου γυμναστή Πόλυ Ποταμίτη, που είχε διαπραχθεί στη Λεμεσό στις 19 Σεπτεμβρίου 2005.DOC.20150315_.1231953_.φονοσ_600x337_

Ο ύποπτος ήταν καταζητούμενος από το 2005 και μόλις πριν από 5 μήνες είχε εντοπιστεί από την Ιντερπόλ στην Ελλάδα, μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.
Αρχικά, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, Μαρίνος Βασιλείου, ο ύποπτος δεν συναίνεσε για να μεταφερθεί στην Κύπρο, ενώ ακολούθως έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών.

Ο ύποπτος, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση φόνου του 37χρονου γυμναστή, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες τη στιγμή που είχε σταθμεύσει σε αδιέξοδο κοντά στο σπίτι του στη Γερμασόγεια. Ο δράστης είχε εγκαταλείψει τη σκηνή πεζός και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο που τον ανέμενε λίγα μέτρα πιο κάτω.

Παρακολουθούσαν το θύμα
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, φιλικό πρόσωπο του 37χρονου κατέθεσε στην Αστυνομία ότι ο ύποπτος παρακολουθούσε το σπίτι και τους χώρους όπου σύχναζε το θύμα. Εναντίον του υπόπτου, καθώς και άλλων τεσσάρων προσώπων που φαίνεται, σύμφωνα με μαρτυρία, να είχαν διαφορές με τον 37χρονο, είχαν εξασφαλιστεί εντάλματα σύλληψης. Τρεις εξ αυτών ανακρίθηκαν χωρίς να προκύψει οτιδήποτε εναντίον τους, ενώ ο τέταρτος καταζητείται από την Αστυνομία.

Ο ύποπτος, σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχικά εμφανιζόταν με το επίθετο Σάββα και στη συνέχεια, μετά από ένορκο δήλωση, τα προσωπικά του έγγραφα έφεραν το επίθετο Κοτσώνη, γεγονός που δυσκόλευε τον εντοπισμό του τα τελευταία δέκα χρόνια.

Στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου έφερε ένσταση για την κράτησή του, υποστηρίζοντας πως δεν στοιχειοθετείται η απαιτούμενη εύλογη υποψία για υπόθεση φόνου εκ προμελέτης. Υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει κανένα ανακριτικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να πρέπει να τεθεί υπό κράτηση ο πελάτης του.
Η δικήγορος της κατηγορούσας Αρχής εξέφρασε αντίθετη άποψη, ωστόσο ο δικαστής διέταξε την τριήμερη κράτηση αντί της πενθήμερης, την οποία ζητούσαν οι ανακριτές της Αστυνομίας.

Συνελήφθη για άλλη υπόθεση αρχικά

O 47χρονος Ρένος Σάββα (άλλως Λύκος) συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για αδικήματα πλαστογραφίας και νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενα από εγκληματική δραστηριότητα. Τα συγκεκριμένα αδικήματα έγιναν στην Ελλάδα. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής διαπιστώθηκε πως ενώπιον των ελληνικών Αρχών εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης του 47χρονου για δύο σοβαρές υποθέσεις στην Κύπρο, με σοβαρότερη τη δολοφονία του γυμναστή Πόλυ Ποταμίτη.

Η δολοφονία του Πόλυ Ποταμίτη έγινε, όπως προαναφέραμε, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2005. Ο 37χρονος γυμναστής έπεσε σε δολοφονική ενέδρα, που είχε στηθεί έξω από το πατρικό του σπίτι, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στη Γερμασόγεια. Συγκεκριμένα, ο 37χρονος είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του έξω από την κατοικία των γονιών του, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ιγνατίου και ετοιμαζόταν να κατεβεί, όταν δέχθηκε πυροβολισμούς από ένα δράστη, που έτρεξε κοντά του και τον αιφνιδίασε.
Δεύτερο πρόσωπο, που βρισκόταν στη θέση οδηγού αυτοκινήτου, περίμενε σε παράλληλο δρόμο να παραλάβει τον εκτελεστή μετά τη δολοφονία.

Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν προέκυψε ότι ο δράστης πυροβόλησε το θύμα επανειλημμένα (στη σκηνή βρέθηκαν 18 κάλυκες ημιαυτόματου όπλου τύπου «Σκόρπιον»), με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα και να υποκύψει ο άτυχος Ποταμίτης.

Ο φάκελος της υπόθεσης φόνου εκ προμελέτης έκλεισε προσωρινά μετά τις άκαρπες έρευνες της Αστυνομίας και τη δολοφονία αργότερα, και πάλι στη Λεμεσό, προσώπου που θεωρείτο ύποπτο για την εκτέλεση του 37χρονου γυμναστή.