Τα μάζεψε η Νούλαντ για τον “πρόεδρο Βόρειας Κύπρου” Τατάρ

imagewΜετά την συνάντηση τη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωνε στους δημοσιογράφους πως ” τώρα θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Βόρειας Κύπρου Τατάρ” .

Αμέσως  έπεσε …σιωπή ασυρμάτου  και διερωτήθηκε αν έκανε κάποιο λάθος. Κάτι της ψιθύρισαν από πίσω και είπε “ουπς συγγνώμη έχει πολύ καιρό να έλθω στην Κύπρο”(!!!)

Δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη

Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση μιάμισης ώρας με τον κατοχικό ηγέτη  Τατάρ στα κατεχόμενα, η κ. Νούλαντ  ανέφερε ότι μίλησαν«για την επίδραση του βάναυσου πολέμου του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και τη σημασία των δημοκρατιών να παραμείνουν ισχυρές μαζί απέναντι σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχικής και εδαφικής ακεραιότητας».Είπε ότι  υπογράμμισε στον  Ερσίν Τατάρ,την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ «για ένα μέλλον ως μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία όπου ολόκληρο το νησί μπορεί να ευημερεί και να είναι ασφαλές»

Είχαν, συνέχισε, την ευκαιρία να μιλήσουν για μερικά από τα δικοινοτικά έργα που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και την σημασία της συνέχισης αυτού του έργου, ιδιαίτερα για την επόμενη γενιά.

Eκτιμώ πολύ, συνέχισε, «να ακούσω την προοπτική εδώ στο βόρειο τμήμα του νησιού» και να πάρω πίσω στην Ουάσιγκτον τις απόψεις τους.

Τι διεμήνυσε ο Πρόεδρος

Τη συνδρομή της ούτως ώστε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να αφήσουν κατά μέρος το απαράδεκτο αφήγημα περί λύσης δύο κρατών και να απέχουν από νέες προκλήσεις, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από την Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ κατά τη συνάντηση τους την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα επενδύσεων για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην ανατολική Μεσόγειο για την εξαγωγή ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε γραπτή δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από τις δραματικές εξελίξεις σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό του πολέμου. Συζητήθηκαν, επίσης, άλλα παρεμφερή ζητήματα, όπως η ανάγκη συνέχισης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των Ουκρανών προσφύγων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία.

«Σε σχέση με το θέμα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης, προκειμένου η Ρωσία να αναθεωρήσει τη στάση της και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη σημασία ευθυγράμμισης χωρών, όπως η Τουρκία, με αυτές τις κυρώσεις» αναφέρει ο Εκπρόσωπος. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στηλίτευσε τη συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να πράξει κάτι τέτοιο και επεσήμανε πως η τουρκική στάση εν προκειμένω δεν είναι μόνο συμφεροντολογική, αλλά υπονομεύει και τον επιδιωκόμενο στόχο των κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Αμερικανίδα Υφυπουργός συζήτησαν επίσης, αναφέρεται, τις επιπτώσεις της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ, μεταξύ άλλων, μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ουσιαστική συνεισφορά που δύναται να έχει η Κύπρος στον τομέα αυτό, υποδεικνύοντας πως στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ομονοούντων κρατών της ευρύτερης περιοχής σε θέματα φυσικού αερίου και άλλων πράσινων μορφών ενέργειας, μπορούν να γίνουν επενδύσεις για τη δημιουργία του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου για την εξαγωγή ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω κατάλληλων υποδομών» αναφέρει ο κ. Πελεκάνος.

Περαιτέρω, προστίθεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως, υπό το φως των κυριολεκτικά τεκτονικών εξελίξεων και αλλαγών που παρατηρούνται στην Ευρώπη, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση μιας συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αφού ανέφερε πως το Κυπριακό αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας θέμα και μια ανοικτή πληγή για όλους τους Κυπρίους, στάθηκε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει και τα οποία ως στόχο έχουν τόσο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων όσο και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ,» αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Ακολούθως, αναφέρει ο Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών να συνδράμει ούτως ώστε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να αφήσουν κατά μέρος το απαράδεκτο αφήγημα περί λύσης δύο κρατών, το οποίο αντιβαίνει κάθε λογικής Διεθνούς Δικαίου, και να απέχουν από νέες προκλήσεις, είτε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε δια μέσου της δημιουργίας νέων απαράδεκτων τετελεσμένων στα Βαρώσια.