Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Ελλάδα αποθεώνει το ναζιστικό τάγμα Αζόφ

Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα κάνει σαν να μην είδε τι συνέβη χθες στην ελληνική Βουλή. Μαζί με τον Ζελένσκι μίλησαν δύο τύποι: Ο ένας δηλωμένο μέλος του ναζιστικού τάγματος «Αζόφ» και ο άλλος  υμνητής του.
Μετά τις αντιδράσεις, ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, με γελοίες δικαιολογίες,  δεν κατάφερε να πει αυτά που δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο.
Σε σχόλιο του Σουτένκο «σχετικά με το βίντεο που προβλήθηκε κατά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων :
«Για πολλά χρόνια η Ρωσία προσπαθούσε να «φυτέψει» στα ελληνικά μυαλά τον μύθο ότι το Σύνταγμα “Αζόφ” είναι μια παραστρατιωτική ανεξάρτητη μονάδα που λειτουργεί στη Μαριούπολη χωρίς πειθαρχία και υποταγή. Δηλώσαμε επανειλημμένα, ότι στην πραγματικότητα, το Σύνταγμα εθελοντών στρατιωτικών μονάδων «Azov» δημιουργήθηκε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική προσπάθεια να διαλύσει τη σταθερότητα της περιοχής του Ντονέτσκ και των πόλεων της. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάληψη της πόλης της Μαριούπολης πίσω στο 2014 και αναμορφώθηκε πλήρως και ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας υπό αυστηρή εντολή, και υποτάχθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας (…) Από τη ρωσική εισβολή, το Σύνταγμα «Αζόφ» διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού σε μία από τις βαρύτερες μάχες για τη Μαριούπολη, η οποία παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών της.
Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες ελληνικής καταγωγής Ουκρανίας, δύο στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, ένας εκ των οποίων είναι από το Τάγμα «Αζόφ», καταδεικνύει την καθαρή βούληση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει τίποτα για να κάνουν αυτές τις πράξεις των Ναζί, οι Ρώσοι δεσμεύονται για μας γη και εναντίον του λαού μας».
Τι λέει η ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα και κ. πρέσβης; Ομολογεί ότι το τάγμα «Αζόφ» είναι πλήρως ενταγμένο στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο πριν και μετά τη ρωσική εισβολή.
Με λίγα λόγια το τάγμα «Αζόφ» είναι νομιμοποιημένο ως μέρος της ουκρανικού στρατού. Να θυμίσουμε, δε, ότι ο ίδιος ο Ζελένσκι είχε προχωρήσει και πρόσφατα σε ανοιχτή στήριξη στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ: «Είναι αυτοί που είναι, υπερασπίστηκαν την πατρίδα».