Νούλαντ και Κασουλίδης εγκαινίασαν το κέντρο CyCLOPS

Στέλνοντας μηνύματα για “την άριστη, βαθιά εδραιωμένη και συνεχώς αναπτυσσόμενη, στο πλαίσιο μιας μη αναστρέψιμης διαδικασίας, εταιρική σχέση Κύπρου – ΗΠΑ”, η Βοηθός imagewΥπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, και ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, εγκαινίασαν την Τετάρτη το απόγευμα το εκπαιδευτικό Κυπριακό Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε το γεγονός πως “στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί μια αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφαλείας χωρίς μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος”, σημειώνοντας πως “τα μακρόπνοα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν πρόσφατα επανεισαχθεί προς συζήτηση μπορεί να δώσουν το έναυσμα για μια περιεκτική, προσανατολισμένη σε αποτελέσματα διαδικασία που να οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση, την οποία έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Στις δηλώσεις της, στο πλαίσιο των εγκαινίων, η κα. Νούλαντ χαρακτήρισε το κέντρο εντυπωσιακό, σημειώνοντας πως αυτό στηρίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε όλη την περιοχή. “Εκ μέρους του Προέδρου Μπάιντεν και του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν καθώς και ολόκληρου του Υπουργικού μας Συμβουλίου μας δίδεται μεγάλη χαρά να κόψουμε την κορδέλα σε αυτό το σύμβολο της αναπτυσσόμενης και ενισχυμένης διμερούς εταιρικής μας σχέσης για την ασφάλεια, η οποία, όπως έχει πει ο ΥΠΕΞ Κασουλίδης είναι μη αναστρέψιμη,” ανέφερε.

Σημείωσε πως το CyCLOPS ξεκίνησε ως μια ιδέα, ένα μέρος όπου οι ΗΠΑ και η Κύπρος θα μπορούσαν να εργάζονται μαζί για να προωθήσουν την περιφερειακή προστασία και ασφάλεια, παρέχοντας εκπαίδευση και βοήθεια στην ασφάλεια των συνόρων, στη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, στην κυβερνοασφάλεια, στη ναυτιλιακή ασφάλεια και άλλα πολλά.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε πως “το κόψιμο της κορδέλας σήμερα συμβολίζει τις διευρυνόμενες σχέσεις μας περιλαμβανομένης της συνεργασίας στην ασφάλεια, στο εμπόριο και τις επενδύσεις και της περιφερειακής συνεργασίας”.

“Αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι μια αντανάκλαση των κοινών αξιών και των αρχών που υποστηρίζουν αυτή την εταιρική σχέση”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “οι αξίες της δημοκρατίας, της ασφάλειας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου”, τονίζοντας πως “όπως ο κ. Κασουλίδης έχει καταστήσει απολύτως σαφές, όλες αυτές οι αξίες βρίσκονται υπό πίεση και υπό απειλή όχι πολύ μακριά από εδώ ως αποτέλεσμα της βίαιης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.

“Είμαστε όλοι σε αυτό το πλαίσιο εξαιρετικά περήφανοι να σταθούμε μαζί με την Κύπρο σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία, προς υποστήριξη της Ουκρανίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ειρήνης και της ασφάλειας”, πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως “αυτό το κέντρο είναι για την ειρήνη, είναι για το Αιγαίο, είναι για την Ανατολική Μεσόγειο, είναι για μια περιοχή που να είναι περιοχή ειρήνης και ασφάλειας και εργαζόμαστε σκληρά μαζί με τους εταίρους μας για να το αποκαταστήσουμε αυτό, να κτίσουμε πάνω σε αυτό, να το αναπτύξουμε”.

Είπε ακόμη πως η Κύπρος και οι ΗΠΑ θέλουν να μοιραστούν αυτό το όραμα για μια ευημερούσα και ειρηνική Μεσόγειο με άλλους εταίρους στην περιοχή, και επιθυμούν όπως αυτοί συνταχθούν μαζί τους για την οικοδόμηση ικανοτήτων, τη διάχυση της γνώσης και την από κοινού μάθηση.

Επεσήμανε πως παρόλο που σήμερα γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του κέντρου, αυτό άρχισε ήδη να λειτουργεί και μόλις την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ φιλοξένησαν κάποια εργαστήρια για τις κυρώσεις και την παράνομη χρηματοδότηση. Πρόσθεσε πως πρόσφατα το ΗΒ στην Κύπρο συμμετείχε στην παρουσίαση εκπαίδευσης για την παραπληροφόρηση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί, ιδιαίτερα στο υφιστάμενο περιβάλλον.

Η κα. Νούλαντ είπε ακόμη πως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ήδη πλήρες, και πως πρόκειται να υπάρξουν μαθήματα, μεταξύ άλλων για την εφαρμογή του ναυτικού δικαίου, για τη διαχείριση ψευδών εγγράφων και για το λαθρεμπόριο

Το CyCLOPS αντιπροσωπεύει τη δύναμη της σχέση μας, τη δύναμη των κοινών μας αξιών ανέφερε, ευχαριστώντας όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η επίσκεψη της κα. Νούλαντ στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι κανόνες και τα πρότυπα του διεθνούς συστήματος δοκιμάζονται σοβαρά από έναν συνεχιζόμενο πόλεμο, που είναι παράνομος και αδικαιολόγητος.

Πρόσθεσε πως επιβάλλεται η Ρωσία να τερματίσει τώρα την εισβολή της στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

“Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κράτους πρέπει πάντοτε να καταδικάζεται κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα. Αυτή είναι η πιο θεμελιώδης αρχή μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες”, ανέφερε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η πρόσφατη βαρυσήμαντη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ απηχεί την εκτίμησή για αυτές, το 2014, από τον τότε Αντιπρόεδρο Μπάιντεν ως μιας “… γνήσιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης… “.

“Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουμε δει τον μετασχηματισμό αυτής της εταιρικής σχέσης μέσω απτών δράσεων, ιδιαίτερα στη συνεργασία μας για την ασφάλεια. Πιστεύουμε σθεναρά ότι αυτή είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία, με περαιτέρω, μεγάλη δυναμική”, ανέφερε.

Είπε πως αυτή η ολοένα διευρυνόμενη σχέση ξεκάθαρα απολαμβάνει μιας ισχυρής δικομματικής στήριξης στην Ουάσινγκτον, όπως αποδεικνύεται από τον Νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019, που υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο.

“Τόσο στην Ασφάλεια όσο και στην Ενέργεια, οι αναδυόμενες συνέργειες μεταξύ μας μπορούν να έχουν ένα καταλυτικό αποτέλεσμα για επίλυση ενός φάσματος εκκρεμούντων θεμάτων. Σε συνδυασμό με τη θετική ατζέντα στην οποία βασίζονται οι τριμερείς μας μηχανισμοί με περιφερειακούς εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον της περιοχής με αισιοδοξία”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο CyCLOPS, ο κ. Κασουλίδης είπε πως πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο, που αποτελεί το αποκορύφωμα της συνεργασίας των δυο χωρών στη συνεργασία τους για την ασφάλεια.

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη εμπλοκή της αμερικανικής Κυβέρνησης στη δημιουργία του κέντρου, σημειώνοντας πως “η φιλοδοξία μας είναι όπως το εκπαιδευτικό κέντρο CyCLOPS στη Λάρνακα καταστεί ένα περιφερειακό Κέντρο Αριστείας για εξειδικευμένη εκπαίδευση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια”.

Είπε ακόμη πως σε μια εποχή κατά την οποία το διεθνές σύστημα βιώνει τεκτονικές αλλαγές, εναπόκειται σε όλους μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε τον στόχο ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος.

Επεσήμανε, περαιτέρω, πως “εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί μια αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφαλείας χωρίς μιας βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος. Τα μακρόπνοα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν πρόσφατα επανεισαχθεί προς συζήτηση μπορεί να δώσουν το έναυσμα για μια περιεκτική, προσανατολισμένη σε αποτελέσματα διαδικασία που να οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση την οποία έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας”, πρόσθεσε.

Μια λύση, μεταξύ άλλων, είπε, θα υποβοηθήσει περαιτέρω τον ρόλο του παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας τον οποίο ήδη επιτελούμε, σε στενή συνεργασία τόσο εντός της οικογένειας της ΕΕ όσο και με τους γείτονες και φίλους μας στη Μέση Ανατολή.

Είναι, ωστόσο, η συνεργασία που ανθίζει με τη χώρα σας, τις ΗΠΑ, “η οποία καθίσταται με ταχύτητα το στοιχείο που αλλάζει το παιγνίδι στην κοινή μας αναζήτηση για περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, κάτω από συνθήκες στις οποίες όλοι να κερδίζουν”, ανέφερε.

Κατέληξε τονίζοντας πως “είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό και προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεών μας”.

Η κα. Νούλαντ και ο κ. Κασουλιδης έκαναν επίσης τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας και έγραψαν στο βιβλίο επισκεπτών που βρίσκεται στην είσοδο του κέντρου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, ο Έπαρχος Λάρνακας, ο αντιδήμαρχος Λάρνακας, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, βουλευτές Λάρνακας, ο Διευθυντής του λιμανιού Λάρνακας, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.

Ακολούθησαν διμερείς συνομιλίες μεταξύ του ΥΠΕΞ και της κας. Νούλαντ.