Νούλαντ: Προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ

Θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί στην ανατολική Μεσόγειο, nuland21δήλωσε η Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ έπειτα από τις επαφές της στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ». «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας», είπε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Ανέφερε ακόμη ότι «το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ σημαντικό». «Ακόμη και αν η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να αποφύγει τις κυρώσεις», είπε η κ. Νούλαντ.

Σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολίασε την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, λέγοντας ότι «αυτό είναι και προς το συμφέρον μας. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις».

«Ένα από τα ζητήματα που έφερε ενώπιόν μας αυτός ο πόλεμος είναι ότι πολλές χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να διαφοροποιήσουν τους πόρους τους και να το κάνουν γρήγορα. Δηλαδή, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας, θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί. Θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε η κ. Νούλαντ.

Για το Ουκρανικό, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι «η Τουρκία σίγουρα παίζει κεντρικό ρόλο» και ότι «η εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ ήταν πολύ σημαντική όσον αφορά τη μη χρήση της Μαύρης Θάλασσας σε αυτόν τον πόλεμο».

Σχολίασε τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας λέγοντας ότι «όταν πρόκειται για τη φιλοξενία συνομιλιών, υπάρχουν πολύ λίγα μέρη όπου τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι αισθάνονται εξίσου άνετα. Από αυτή την άποψη, οι προσπάθειες του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες είναι θετικές. Γενικά, οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονται μετά την επίτευξη εκεχειρίας. Ωστόσο, η απροθυμία της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός ενισχύει την πιθανότητα να μην υπάρξει αποτέλεσμα και λύση. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι τα μέρη έρχονται στο τραπέζι και ανακοινώνουν σε ποια θέματα μπορούν να συμφωνήσουν και σε ποια όχι. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις απόψεις των πλευρών αυτή τη στιγμή. Αυτό που όλοι θέλουμε να δούμε τώρα –και η Τουρκία το εύχεται έντονα– είναι η κατάπαυση του πυρός».

Η Βικτόρια Νούλαντ η οποία είχε επαφές στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι είχε καλές συζητήσεις για το σκεπτικό πίσω από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. «Νομίζω ότι η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι πρέπει να κόψουμε τη ροή χρημάτων που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν και ότι πρέπει να πληρώσει βαριά για όσα έκανε σε αυτόν τον πόλεμο. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική για να μην μετατραπεί σε μια δεξαμενή βρώμικου χρήματος των ολιγαρχών επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Βλέπω μια καλή κατανόηση από την Κυβέρνηση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους».

Για την ίδρυση στρατηγικού μηχανισμού μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι «το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νέου μηχανισμού είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα συζήτησης όλων των θεμάτων σε μια ενιαία μορφή. Μπορούμε να μιλήσουμε για διμερείς σχέσεις, είτε πρόκειται για θέματα εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για περιφερειακά ζητήματα όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία και την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι δημοκρατίες ενεργούν από κοινού, όπως οι αυταρχικές Κυβερνήσεις ενεργούν από κοινού, μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια ζητήματα με αυτή τη μορφή».

Η Βικτόρια Νούλαντ είπε πως «όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεργάζονται, όταν τα συστήματά τους είναι συμβατά, είναι ακόμη πιο ισχυρά και δεν εξαρτώνται από χώρες όπως η Ρωσία. «Είναι σε γνώση μας οι αναφορές για ανήθικη χρήση ρωσικών όπλων. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεργαστούμε για αυτό το ζήτημα (S-400). Ξέρετε, η Τουρκία έχει επίσης επιθυμία να αγοράσει F-16 και μιλάμε και γι` αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για θέματα ασφάλειας από όλες τις πλευρές», ανέφερε.