Αποσύρονται προϊόντα της σοκολάτας Kinder μετά τον εντοπισμό λοιμώξεων από σαλμονέλα σε παιδιά

Μετά τον εντοπισμό στη Γαλλία 21 λοιμώξεων από το βακτήριο της σαλμονέλας, κυρίως σε μικρά abgfa-1024x576παιδιά τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας μετά την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας Kinder, η εταιρεία που τα εισάγει στη Γαλλία ανακοίνωσε την απόσυρση πέντε ειδών τής εν λόγω σοκολάτας.

Οι σοκολάτες αυτές είχαν παρασκευαστεί και εισαχθεί από το Βέλγιο, ενώ ανάλογα φαινόμενα έχουν ήδη παρατηρηθεί, όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, στο Ηνωμενο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Μην καταναλώσετε Kinder το Πάσχα

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας κάλεσαν όσους έχουν αγοράσει τις τελευταίες ημέρες, ιδίως ενόψει του καθολικού Πάσχα, τις σοκολάτες Kinder να μην τις καταναλώσουν, ζητώντας παράλληλα από όσους τις έχουν καταναλώσει να λαμβάνουν μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, για να αποφευχθούν οι μεταδόσεις.

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Ανακλήθηκαν αυγά Kinder και σε Βρετανία και Κύπρο

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων, μαζί με τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων της Σκωτίας, συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν ορισμένα προϊόντα Kinder με ημερομηνία λήξης μεταξύ 11 Ιουλίου 2022 και 7 Οκτωβρίου 2022. Αυτό γίνεται σε σχέση με μια πιθανή σύνδεση με μια επιδημία σαλμονέλας. Ορισμένα από τα κρούσματα αυτά αφορούν μικρά παιδιά.

Οι έρευνες, με επικεφαλής την UKHSA, τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας, τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας και την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας, διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ των αναφερόμενων κρουσμάτων δηλητηρίασης από σαλμονέλα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και ενός συγκεκριμένου προϊόντος που παράγεται από την εταιρεία Ferrero.

Ως απάντηση σε αυτό, η Ferrero έλαβε προληπτικά μέτρα για να προβεί σε απόσυρση και ανάκληση του προϊόντος με άμεση ισχύ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Το προϊόν που πιστεύεται ότι έχει επηρεαστεί έχει κατασκευαστεί στο ίδιο εργοστάσιο. Άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται από την Kinder δεν πιστεύεται ότι επηρεάζονται.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος οποιασδήποτε περαιτέρω ασθένειας, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να καταναλώσουν τα προϊόντα που αναφέρονται στην ειδοποίηση ανάκλησης και οι ίδιοι/οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές κινδύνου που περιέχονται σε αυτήν.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες και περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στο στομάχι, ναυτία, εμετό και πυρετό. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να οδηγήσουν σε νοσηλεία, ιδίως σε πολύ μικρά παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Κύπρος – Προσοχή: Ανακαλείται προϊόν Kinder Surprise που είναι πιθανώς επιμολυσμένο με Σαλμονέλλα

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου έλαβαν ενημέρωση τόσο μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) όσο και μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για την προληπτική ανάκληση του πιο κάτω αναφερόμενου προϊόντος από Αρμόδιες Αρχές άλλων Κρατών Μελών το οποίο πιθανώς να είναι επιμολυσμένο με το μικρόβιο της Σαλμονέλλας:

Εμπορική επωνυμία: Kinder Surprise

Βάρος: 20g

Συσκευασία: (α) ατομική συσκευασία 20g, (β) συσκευασία 3 τεμαχίων Χ 20g

Αρ. Παρτίδας: όλα τα προϊόντα με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας

μεταξύ 11 Ιουλίου 2022 και 7 Οκτωβρίου 2022

Με βάση τη μέχρι τώρα πληροφόρηση, το επηρεαζόμενο προϊόν δεν έχει αποσταλεί και κυκλοφορήσει στην Κύπρο, ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, το καταναλωτικό κοινό παρακαλείται όπως προβεί σε έλεγχο των προϊόντων που τυχόν έχει στην κατοχή του με σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσο εμπίπτει στις προαναφερόμενες ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας. Σε περίπτωση που εντοπίσει τέτοια προϊόντα, το καταναλωτικό κοινό καλείται όπως αποφύγει την κατανάλωσή τους.

Τονίζεται ότι δεν επηρεάζονται τα προϊόντα που στη σήμανση τους φέρουν γραμμοκωδικό (barcode) που αρχίζει με τα ψηφία «800» και φέρουν την πληροφορία «ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΚΥΠΡΟΦΑΡΜ ΛΤΔ».

Νοείται ότι η υπόθεση αυτή παρακολουθείται από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και εάν προκύψουν νεότερες πληροφορίες όσον αφορά την εμπλοκή της Κύπρου, το καταναλωτικό κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με νέα ανακοίνωση.