Εμπιστεύονται οι πολίτες τέτοια μυαλά και συμπεριφορές;

Του Κώστα Μαυρίδη*

Τις προάλλες, ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας, ο οποίος είχε αναλάβει cache_728x3000_Analog_medium_624087_108882_11122018 μόλις πριν 7 μήνες, παύτηκε επειδή δεν προέβλεψε την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία. Το συμπέρασμα της  υπηρεσίας  του ότι «το κόστος κατάκτησης της Ουκρανίας θα ήταν τεράστιο και ότι οι Ρώσοι είχαν άλλες επιλογές», ήταν αρκετό για παύση του. Τυχόν έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα άλλαζε τις εξελίξεις, αλλά εκείνο που προέχει στην περίπτωση είναι η απόδοση ευθύνης για την αποτυχία ορθής και εκ των προτέρων εκτίμησης των πραγμάτων.

Για τα «λάθη» των κυβερνώντων στην Κύπρο και ειδικά για μερικά που φανερώνουν απατεωνιά και όχι λάθη στα οποία όλοι μας υποπίπτουμε, έχουμε ξαναγράψει. Τρανταχτό δείγμα τέτοιας συμπεριφοράς –και όχι λάθους–  αποτελεί η διαχείριση του μειωμένου ΦΠΑ για τα διαβατήρια στους ξένους (από 19% στο 5%), όπου μια έρευνα θα αποκαλύψει ότι τη μείωση τσέπωναν παράνομα διάφοροι μεσάζοντες. Το χείριστο προέκυψε όταν αποκαλύφθηκαν οι απατεωνιές και η απόκρυψη στοιχείων που το Υπουργείο Οικονομικών διέπραξε και η ΕΕ κατόπιν έρευνας διαπίστωσε ως παραβίαση του υπέρτατου νόμου στην ΕΕ, της Συνθήκης Λειτουργίας, αλλά οι συνεργοί στην κομπίνα επιχείρησαν να ρίξουν ευθύνη σε όσους ρωτήσαμε την ΕΕ για τα αποτελέσματα της έρευνας! Τις προάλλες μάλιστα, ο κομματικός επικεφαλής στήριξης της υποψηφιότητας Αβ. Νεοφύτου ξεκίνησε την εκστρατεία με αυτή την απάτη! Απλά, πέραν από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις για τις «αξίες της Ευρώπης», η ηγεσία του ΔΗΣΥ (όχι οι ψηφοφόροι), στην πράξη αντιλαμβάνεται την ΕΕ ως χώρο εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων, κομματικών κουμπάρων, γαμπρών και παράνυμφων και όχι του συμφέροντος της Κύπρου.

Δείγμα πολιτικής μυωπίας υπήρξε και στην περίπτωση που η Τουρκία επενέβαινε με πρωτοφανείς οργανωμένες μεθόδους (χρηματοδοτήσεις, επισκέψεις Ερντογάν, χειραγώγηση των εποίκων κ.ά.) για να επιβάλει τον εγκάθετο της Τατάρ. Την ίδια ώρα σημαντικές πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα αντιδρούσαν αναζητώντας την στήριξή μας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν αξιοποίησε την δυνατότητα, αλλά συνεχάρη αμέσως τον εγκάθετο της Τουρκίας ως «επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας»!

Τέλος, αναφέρουμε πως στο Προεδρικό και στο Υπ. Εξωτερικών γνωρίζουν το ρόλο της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Rosatom»  η οποία κατασκευάζει σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία με πρώτο στο Άκιουγιου, απέναντι από τον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο της Κερύνειας. Η «Rosatom»  προσέγγισε τις χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους την Κύπρο, «συστήνοντας» επίμονα σχέδιο για  καλωδίωσή τους με την Τουρκία για να αγοράζουν ενέργεια τουρκικής παραγωγής!  Καθώς η εταιρεία προχωρεί στην υλοποίηση του πυρηνικού σχεδίου της Τουρκίας, τις τελευταίες εβδομάδες αποφασίστηκαν στην ΕΕ με ομοφωνία τέσσερα πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, χωρίς η Κύπρος να θέσει θέμα συμπερίληψης της «Rosatom», που θα εξοργίσει την Τουρκία.

Αλλού παύονται διότι δεν εκτίμησαν σωστά τις εξελίξεις. Στην Κύπρο, ενώ είμαστε σε μια νέα εποχή με σημαντικές δυνατότητες παρέμβασης μέσω της ΕΕ, τα ασυγχώρητα «λάθη» συνεχίζονται. Δυστυχώς, με τέτοια μυαλά είμαστε χαμένοι.

*Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο