Ρωσία: Στην Ουκρανία παρασκευάζονταν συστατικά βιολογικού όπλου με χρηματοδότηση των ΗΠΑ

imagewΗ Ρωσία θεωρεί ότι στο έδαφος της Ουκρανίας παρασκευάζονταν συστατικά βιολογικού όπλου με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ, υποστήριξε ο διοικητής των μονάδων ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής άμυνας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ίγκορ Κιρίλλοφ.

Ο Ρώσος υψηλόβαθμος επιτελικός παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου μεταξύ άλλων έγγραφο από 6 Μαρτίου 2015, που αποδεικνύει, όπως είπε, «την άμεση συμμετοχή του Πενταγώνου στη χρηματοδότηση των στρατιωτικών-βιολογικών προγραμμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας».

Κατά τον Ί.Κιρίλλοφ τα εργαστήρια του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο Κίεβο, την Οδησσό, το Λβοβ (Λβιβ) και το Χάρκοβο (Χάρκιβ) εισέπραξαν χρηματοδότηση 32 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, αν και το επίσημο συμφωνητικό είχε συναφθεί μεταξύ του αμερικανικού Πενταγώνου και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, «πρακτική, που εφαρμόζεται και στην Αφρική και στην Ασία».

Ένα από τα προγράμματα ειδικού ενδιαφέροντος, η χρηματοδότηση του οποίου παρατάθηκε, ήταν κατά τον Ρώσο στρατηγό εκείνο με την ονομασία UP-8, που είχε ως αντικείμενο τη μελέτη παθογόνων παραγόντων, οι οποίοι προκαλούν τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας Κονγκό, λεπτοσπείρωση και ασθένειες από hantavirus. Κατά τον Ρώσο στρατιωτικό, τα εν λόγω παθογόνα ενδημούν τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, γι’ αυτό «και η χρήση τους μπορεί να καλυφθεί από φυσικές εξάρσεις των ασθενειών».

Μια δεύτερη κατεύθυνση προγραμμάτων, που χρηματοδοτήθηκαν, αφορούσαν στο P-781 για τη μελέτη των οδών μετάδοσης στον άνθρωπο ασθενειών μέσω νυχτερίδων, η οποία γινόταν «με βάση το εργαστήριο στο Χάρκοβο από κοινού με το σκανδαλωδώς γνωστό κέντρο Λούγκαρ στην Τιφλίδα της Γεωργίας», υποστήριξε ο Ί.Κιρίλλοφ, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν την αποκάλυψη στοιχείων για τη στρατιωτική-βιολογική δραστηριότητα σε τρίτες χώρες.

«Συλλογικά η Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ συστηματικά εμποδίζουν αυτή την πρωτοβουλία (σ.σ. της Ρωσίας για αποκάλυψη στοιχείων), προτιμώντας να διεξάγουν έρευνες κατά παρέκκλιση των διεθνών υποχρεώσεών τους με ξένα χέρια», δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής, θυμίζοντας την υπόθεση του 2010, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «αναγνώρισε τις παράνομες έρευνες σε πολίτες της Γουατεμάλα, οι οποίοι μολύνθηκαν ενσυνείδητα με παθογόνα της σύφιλης και της γονόρροιας με την έγκριση του Λ.Οίκου».

Κατά τον Ί.Κιρίλλοφ ΗΠΑ και Ουκρανία από το 2016 αποσιωπούσαν συνειδητά τα βιολογικά προγράμματα, που υλοποιούσαν, παρά την υποχρέωσή τους από τη Συνθήκη για την απαγόρευση του βιολογικού όπλου να καταθέτουν στον ΟΗΕ στοιχεία για κάθε μορφής βιολογική δραστηριότητα. «Αυτή η μυστικοπάθεια είναι ένας ακόμη λόγος να αναλογιστούμε τους πραγματικούς στόχους του Πενταγώνου στην Ουκρανία», είπε ο Ί.Κιρίλλοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι στα ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια συνεχίζεται η καταστροφή βιολογικού υλικού και εγγράφων για τις έρευνες με επικίνδυνους ιούς.

Ο Ρώσος στρατηγός έκανε ειδική αναφορά στο εργαστήριο κτηνιατρικής στην κωμόπολη Χλεμποντάρσκοε, το οποίο συνεργάζεται με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Πανώλης Μέτσνικοφ στην Οδησσό, όπου απαγορεύθηκε ακόμη και η πρόσβαση στο κτήριο σε εργαζόμενους, ενώ βιολογικό υλικό μεταφέρθηκε 120 χλμ. προς την κατεύθυνση των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας ώστε να εξαφανιστούν τα ίχνη της καταστροφής του στους οικισμούς Ταρούτινο και Μπεριόζινο. Επείγουσα καταστροφή υλικών καταγράφηκε, κατά τον Ί.Κιρίλλοφ και στο βιολογικό εργαστήριο της Χερσώνας, όπου το Φεβρουάριο του 2018 είχε εκδηλωθεί πάθηση, που προκαλούν μολυσμένα κουνούπια (dirofilariasis), σε εποχή, που θεωρείται μη φυσιολογική για τον κύκλο αναπαραγωγής των εντόμων αυτών.