Ο Ζελενσκι κατηγορεί την Γερμανία για τείχος ανελευθερίας στην Ευρώπη

“Υπάρχει ένα νέο τείχος «στη μέση της Ευρώπης μεταξύ ελευθερίας και ανελευθερίας», το imagewοποίο η Γερμανία βοήθησε να χτιστεί με τους επιχειρηματικούς της δεσμούς με τη Ρωσία, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους Γερμανούς Βουλευτές. «Και αυτό το τείχος γίνεται μεγαλύτερο με κάθε βόμβα που πέφτει στην Ουκρανία, με κάθε απόφαση που δεν λαμβάνεται», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διασώστες στο πολιορκημένο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης έψαχναν τα ερείπια ενός θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει γυναίκες και παιδιά, που βομβαρδίστηκε την προηγούμενη μέρα. Η Ρωσία αρνήθηκε  κατηγορηματικά  ότι χτύπησε το θέατρο.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης της βόρειας περιοχής Τσερνίχιβ είπε ότι 53 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί σε βομβαρδισμούς τις τελευταίες 24 ώρες, ωστόσο το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα τις τελευταίες ημέρες εν μέσω βαρέων απωλειών, ανέφεραν οι βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες σε τακτική ενημέρωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης για τέταρτη συνεχή ημέρα. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι είπε ότι δεν έχει αλλάξει τη θέση του, ότι τα σύνορα της Ουκρανίας από το 1991 πρέπει να γίνονται σεβαστά. Αυτές περιλαμβάνουν την Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και δύο ανατολικές αποσχισθείσες περιοχές που η Μόσχα αναγνώρισε τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει την Παρασκευή σχετικά με κάλεσμα που συνέταξε η Ρωσία για πρόσβαση σε βοήθεια και προστασία πολιτών, το οποίο, σύμφωνα με διπλωμάτες, δεν πρόκειται να ψηφιστεί, επειδή δεν ζητά τον τερματισμό των μαχών ή την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποδαυλίζουν τη «ρωσοφοβία» και είπε ότι έχουν τη δύναμη να βάλουν στη θέση τους τους «θρασείς εχθρούς». Από την άλλη, ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ είπε στους Ευρωπαίους νομοθέτες ότι η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον όρο σε σχόλια που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ασυγχώρητα».

Όσον αφορά την οικονομική επίπτωση του πολέμου, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό και είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέμβουν εάν χρειαστεί για να διατηρήσουν τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η Ρωσία δήλωσε ότι είχε πραγματοποιήσει πληρωμές χρέους που λήγουν αυτή την εβδομάδα, αλλά ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων είπαν ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.