Αφαίρεσαν το βραβείο «Cristian» από τον Κουστουρίτσα λόγω συμπάθειας με τη Ρωσία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest, στην Τσεχία, αφαίρεσε το Βραβείο «Cristian» AP19240639036981που είχε απονείμει στον σπουδαίο Σερβοβόσνιο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, επειδή την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε αποδεχθεί την πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας να αναλάβει διευθυντής του Κεντρικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα, δήλωσε στο τσεχικό πρακτορείο CTK, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Καμίλ Σπασίλ.

Η πρωτοβουλία να αφαιρεθεί το βραβείο από τον Εμίρ Κουστουρίτσα, ήταν του ίδιου του ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του Φεστιβάλ, Φέρο Φένιτς.

Ο Κουστουρίτσα έλαβε το βραβείο «Cristian» το 2017, για την προσφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Φένιτς είπε ότι και τότε ήταν αντίθετος στην απόφαση να λάβει ο Κουστουρίτσα το βραβείο λόγω της «τάσης του να θαυμάζει ολοκληρωτικούς ηγέτες και να τους υποστηρίζει», πράγμα που σημαίνει ότι «παρά το ταλέντο του σκηνοθέτη, δεν πληροί τις ηθικές και δημοκρατικές αξίες και τα κριτήρια για το βραβείο».

Το 2019, ο Κουστουρίτσα παρέλαβε το παράσημο της Αξίας από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν και είχε παρασημοφορήθηκε και από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 21 Φεβρουαρίου, το πρακτορείο Tass ανακοίνωσε ότι ο Κουστουρίτσα θα ηγηθεί του Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού. Ο Κουστουρίτσα είχε δηλώσει τότε ότι η πρόταση του Ρώσου υπουργού να διευθύνει το κεντρικό θέατρο του στρατού που έχει «μεγάλη ιστορία και παράδοση» ήταν «μεγάλη τιμή».

Πυροβολούν τις θέσεις του

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα πριν λίγες μέρες έδωσε συνέντευξη στην  ρωσική εφημερίδα Izvestia,  εκφράζοντας την δική του άποψη, σχετικά, με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης υποστήριξε πως αν δεν είχε παρέμβει η Ρωσία, τότε, οι Ουκρανοί, μαζί με τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς θα είχαν προχωρήσει σε γενοκτονία και αφανισμό χιλιάδων ανθρώπων. Ο Κουστουρίτσα συγκρίνει αυτό που συμβαίνει τώρα με το 1999, στη Γιουγκοσλαβία, όταν το ΝΑΤΟ παρενέβη με, δήθεν, «ειρηνικά στρατεύματα» διώχνοντας χιλιάδες Σέρβους από την Κροατία.

Συνεχίζοντας, ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (για τις ταινίες του «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και «Underground») επιμένει πως αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, έτσι ώστε να μπορεί να τους προστατεύει ως ανεξάρτητους πολίτες σε μη ρωσικό έδαφος, από το μένος των Ουκρανών και Αμερικανων.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους Αμερικανούς για χρηματοδότηση πολιτικών πραξικοπημάτων, ως πάγια τακτικής τους και ως χώρα που «δεν ζει χωρίς πόλεμο».

«Με το Ντονμπάς, θα μπορούσε να γίνει αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί στην Κροατία: Γενοκτονία και αφανισμό ανθρώπων. Έδιωξαν χιλιάδες Σέρβους από την Κροατία. Εάν δεν είχατε κάνει αυτό που κάνατε χθες, τότε οι Ουκρανοί μαχητές, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα έκαναν τα ίδια που έκαναν στη Γιουγκοσλαβία».

«Μας βομβάρδισαν. Χωρίς πόλεμο δεν έχουν βιομηχανία, δεν έχουν καμία πρόοδο. Η Ρωσία δεν βομβάρδισε το Κίεβο, δεν βομβάρδισε κανέναν. Η Ρωσία πολέμησε τους Γερμανούς δύο φορές. Και οι Αγγλοσάξονες έβγαλαν χρήματα από αυτούς τους πολέμους. Ο πόλεμος για την Αμερική είναι σαν το νερό για έναν διψασμένο. Δεν ζει χωρίς πόλεμο»

Ετικέτες