Spiegel: Υπέρ της αποπληρωμής μέρους των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα

Ηθικά και πολιτικά σωστό κρίνει την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, το περιοδικό Spiegel, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή θα αφαιρέσει επιχειρήματα από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το κύριο άρθρο της ιστοσελίδας του Spiegel, που υπογράφει ο Ντέιβιντ Μπόκινγκ, τάσσεται υπέρ της αποπληρωμής μέρους των γερμανικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας πως μια τέτοια κίνηση «θα εμπόδιζε την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει να συνδέει την δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με το παρελθόν».newego_LARGE_t_1101_54459233_type12713
Η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζει, απειλεί με κατάσχεση γερμανικών ακινήτων στο ελληνικό έδαφος αν και παρόμοιες ενέργειες έχουν αποτύχει αρκετές φορές στο παρελθόν στα διεθνή δικαστήρια. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι η αποζημίωση αυτή θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους. Αυτό ανέντιμο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η Γερμανία δεν έχει αποζημιώσει άλλα θύματα των Ναζί βασιζόμενη σε τεχνικά επιχειρήματα αλλά και γιατί κάποιες στιγμές η πολιτική ή η οικονομική πίεση ήταν πολύ μεγάλη. Η αποζημίωση για καταναγκαστικά έργα καταβλήθηκε όταν οι Γερμανικές εταιρείες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ομαδικές αγωγές στις ΗΠΑ. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να υπάρξει και τώρα για τους Έλληνες επιζώντες από τις σφαγές των Ναζί και για τις οικογένειές τους.

Ηθικά, την αποζημιώση αυτή είχε αναγνωρίσει και ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2014. Οικονομικά, θα είναι εύκολα εφικτή η καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του Διστόμου καθώς είναι ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Πολιτικά, θα έστελνε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα τυης πολύ μικρότερης Ελλάδας, όχι με τη βία, αλλά λόγω πεποίθησης.

Με την καταβολή των αποζημιώσεων, θα αποσυνδεόταν το παρελθόν με το παρόν της Γερμανίας. Επειδή τα χρήματα θα εισέρεαν μόνο σε εκείνους που επηρεάστηκαν. Η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως που αναζητά χρήματα ακόμη και από τα αποθεματικά των ταμείων, θα έχει έτσι μία δικαιολογία λιγότερη για την σημερινή οικονομική κατάσταση, κλείνει το άρθρο.