Αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας επιτίθενται στο Χάρκοβο

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στη Χαρκίβ, imagewανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν, ενώ εξαπέλυσε πλήγματα με ρουκέτες εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, της Χαρκίβ, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς η τακτική των Ρώσων διοικητών μοιάζει να μεταβάλλεται και να μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο αστικά κέντρα.

Παράλληλα, ο Ουκρανός Υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προχθές Δευτέρα από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Κύπρου) εναντίον συνοικιών της Χαρκίβ από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας. Πάντα κατά το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι της Χαρκίβ, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το Υπουργείο. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από τα συμβάντα αυτά.

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε. Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στο  πλευρό του Ουκρανικού λαού οι ΗΠΑ, λέει ο Μπάιντεν, απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον αμερικανικό εναέριο χώρο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις». Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει Ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», όπως είπε απειλητικά απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε.

Επίσης, η γιγαντιαία αμερικανική βιομηχανία της αεροναυπηγικής Boeing ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις Πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας .