Προς κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου η Τουρκία

Φαίνεται πως η Τουρκία αποφάσισε το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου για τα ρωσικά

a-534-1πλοία. Σε δηλώσεις του ο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα Στενά με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία,.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το γεγονός ότι οι χώρες που είναι το μέρος ή και η αιτία του προβλήματος είναι και διαιτητές στο ΣΑ των ΗΕ δυσκολεύει τα πράγματα».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που θέλει ειρήνη στην περιοχή της. Ζητήσαμε διάλογο με την Ουκρανία και τη Ρωσία, τις οποίες θεωρούμε φίλες χώρες, και προσφέραμε διαμεσολάβηση. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό και στις 24 Φεβρουαρίου τα όπλα μίλησαν. Λυπούμαστε που προέκυψε μια τέτοια εικόνα», είπε.

Για το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα Στενά με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης».

«Φυσικά, δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό, λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία», ανέφερε.