Σύγχυση για τα Στενά του Βοσπόρου: Θα κλείσουν, λέει ο Ζελένσκι – Διαψεύδει τούρκος αξιωματούχος

Με ένα tweet, με το οποίο ευχαριστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό, ο a-534-1πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα απαγορεύσει τη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αρνηθεί χθες να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. «Μόνο αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», είχε δηλώσε σε δημοσιογράφους στο Καζακστάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τ Τουρκικό ΥΠΕΞ παρά τις επανειλημμένες πιέσεις ξένων δημοσιογράφων δεν επιβεβαίωσε την είδηση, ωστόσο σύμφωνα με τα νέα του πρακτορείου Interfax, η Ρωσία έκανε δήλωση ότι «Δεν λάβαμε καμία επίσημη ειδοποίηση από την τουρκική πλευρά ότι τα Στενά ήταν κλειστά για ρωσικά πολεμικά πλοία».

Πάντως στην ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία το μόνο που ανέφερε για τη συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο είναι ότι συζητήθηκαν η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι πρόσφατες εξελίξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους πολίτες της Ουκρανίας που έχασαν τη ζωή τους στη ρωσική επίθεση και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και ζημιών στην Ουκρανία. 

Τον μεσολαβητή της ειρήνης παριστάνει ο Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάστηκε να υποστηρίζει ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε και εκείνος τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τον συνομιλητή του – πάντοτε σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ – η Ρωσία να θέσει τέλος στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η Άγκυρα επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ειδικά από όταν ξεκίνησαν οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Από τη μία, καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, αλλά μένει στη… θεωρία, χωρίς να παίρνει μέρος στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Εξάλλου, Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη λάβει μια τελική απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου ρντογια τα ρωσικά πλοία.