Η Ρωσία απαγόρευσε σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία να πετούν στον εναέριο χώρο της

Η Ρωσία απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία imagewνα εκτελούν δρομολόγια προς τη χώρα και να πετούν στον εναέριο χώρο της, ως απάντηση σε ανάλογες ενέργειες από τις χώρες αυτές, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Νωρίτερα, η Ρωσία απαγόρευσε σε όλες τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν στον εναέριο χώρο της ως απάντηση στην απαγόρευση των πτήσεων που επέβαλε η Βρετανία στη ρωσική Aeroflot.

Εξάλλου η Σλοβακία θα στείλει πυρομαχικά του πυροβολικού και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Γιάροσλαβ Ναντ. Ο Ναντ είπε ότι το φορτίο περιλαμβάνει 12.000 φυσίγγια διαμετρήματος 120 χιλιοστών, 10 εκατομμύρια λίτρα καύσιμο ντίζελ και 2,4 εκατομμύρια λίτρα καύσιμα αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, η Τσεχία θα δωρίσει στην Ουκρανία πολυβόλα, αυτόματα τυφέκια και τυφέκια ακριβείας, περίστροφα και πυρομαχικά, αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας. “Η Κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα μια επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση”, δήλωσε η Υπουργός Γιάνα Τσερνότσοβα σε ένα tweet, την τρίτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Καύσιμα και πολυβόλα στέλνει το Βέλγιο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντερ Κρόο σε ανάρτησή του στο Twitter. “Η Ουκρανία ζήτησε από το Βέλγιο ποσότητα καυσίμων για να προμηθεύσει τα στρατεύματά της. Η χώρα μας έχει δεχθεί και θα παράσχει 3.800 τόνους καυσίμων” είπε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι γαλλικές αρχές σταμάτησαν ένα εμπορικό πλοίο που μετέφερε οχήματα προς την Αγία Πετρούπολη και για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ανήκε σε μια ρωσική εταιρεία, η οποία στοχοθετείται από τις κυρώσεις που έλαβε η ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ένα σκάφος των τελωνειακών αρχών, με τη στήριξη ενός ταχύπλοου του λιμενικού και ενός περιπολικού σκάφους του πολεμικού ναυτικού, συνόδευσαν το φορτηγό πλοίο Baltic Leader, που είχε αποπλεύσει από τη Ρουέν με ρωσική σημαία, προς το λιμάνι της Βουλώνης, διευκρίνισε η Βερονίκ Μανίν, αξιωματικός επικοινωνίας των περιφερειακών λιμενικών αρχών. Για το πλοίο μήκους 127 μέτρων “υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα τα οποία στοχεύονται με κυρώσεις”, διευκρίνισε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας πως αυτό το μέτρο, που αποτελεί μια ένδειξη “αποφασιστικότητας”, είναι “σπάνιο” σε αυτήν την περιοχή. Σύμφωνα με την αξιωματικό, έλεγχοι διεξάγονται από τις τελωνειακές αρχές.

Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία ζητά εξηγήσεις από τις γαλλικές αρχές σχετικά με την κατάσχεση ενός ρωσικού εμπορικού πλοίου στη Μάγχη, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία.