Ο Eρογλου και τα παραμύθια του περι λύσης και Μπαρμπαρός

Θέτει την υποψηφιότητά του για τις “προεδρικές εκλογές” με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακός εντός χρονοδιαγραμμάτων, με τη στήριξη του “λαού”, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου χαρακτηρίζοντας κρίσιμα τα επόμενα δύο χρόνια.ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÅÊËÏÃÅÓ" - ÍÔÅÑÂÉÓ ÅÑÏÃËÏÕ

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του για την ψηφοφορία στις 19 Απριλίου στα κατεχόμενα, ο νυν Τ/κ ηγέτης είπε ότι πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια συμφωνία, λέγοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλλει για άλλα 50 χρόνια στον τ/κ “λαό” το να διερωτάται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποιο θα είναι το αύριο.

Είναι υποψήφιος για να βάλει ένα τέλος με μια συμφωνία στο Κυπριακό, πρόσθεσε, ζητώντας από τον “λαό” να τελειώσει τις “εκλογές” με μεγάλη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. “Όπως βλέπω, υπάρχει αυτή η πιθανότητα”, είπε.

Τον Ντερβίς Έρογλου συνόδευσε στον “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο” η σύζυγός του, Μεράλ, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσείν Οζγκιουργκιούν και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, για την ψηφοφορία της 19ης Απριλίου υποβλήθηκαν σήμερα επτά υποψηφιότητες και αυτές είναι: Ντερβίς Έρογλου, Σιμπέλ Σιμπέρ, Μουσταφά Ακιντζί, Κουντρέτ Οζερσάι, Μουσταφά Ονουρέρ, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ και Μουσταφά Ουλάς. Δύο υποψηφιότητες είναι κομματικές, της Σιμπέρ που στηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα και του Ονουρέρ από το Κυπριακό Σοσιαλιστικό κόμμα. Οι υπόλοιπες πέντε υποψηφιότητες θεωρούνται ανεξάρτητες.

Σύμφωνα με το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο”, οι υποψηφιότητες θα οριστικοποιηθούν στις 22 Μαρτίου και θα ανακοινωθούν επισήμως στις 23 του μήνα. Επισήμως, η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει στις 24 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς της η Σιμπέλ Σιμπέρ έδωσε στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες της ίδιας, του συζύγου της, που είναι επίσης γιατρός, τα κοινά τους περιουσιακά στοιχεία και των δύο παιδιών τους. Στην κατοχή της έχει χωράφια, οικόπεδα, ένα διαμέρισμα που κληρονόμησε από τον πατέρα της και ένα σπίτι. Στον κοινό λογαριασμό με τον σύζυγό της έχει 40.000 στερλίνες και 100.000 τουρκικές λίρες.

Το πόθεν έσχες τους είχαν ανακοινώσει καιρό πριν οι Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι ζητώντας και από τους άλλους υποψήφιους “προέδρους” να το πράξουν.

Εξάλλου αναφερόμενος στο Μπαρμπαρόε ισχυρίστηκε ότι σε  ένδειξη καλής θέλησης για την επανέναρξη των συνομιλιών  δεν έχει βγει από το λιμάνι της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε προεκλογική του επίσκεψη και εξηγώντας τους λόγους που θέτει και πάλι την υποψηφιότητά του ο κ. Έρογλου είπε ότι είναι για να τελειώσει τις διαπραγματεύσεις “που έμειναν στη μέση” και να τις ολοκληρώσει, εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποίησε ως δικαιολογία το Μπαρμπαρός για να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών και να αποφύγει το στάδιο του πάρε – δώσε. “Παρά την έκδοση της τελευταίας NAVTEX, σε ένδειξη καλής θέλησης το πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά δεν έχει βγει από το λιμάνι Αμμοχώστου. Εάν και αυτοί σταματήσουν τις έρευνες θεωρώ ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις”.

Αυτό που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, είναι σε πνεύμα ενότητας να δίνουμε όλοι (οι Τ/κ) το ίδιο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι μετά το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο η ε/κ πλευρά ανακοίνωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λύση, πράγμα “αντίθετο με τις παραμέτρους των ΗΕ”.

Τα επόμενα δύο χρόνια στο Κυπριακό είναι σημαντικά και θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις, κατά τον κ. Έρογλου. Οι Τ/κ, κατέληξε, επιθυμούν μια λύση αλλά όχι να επιστρέψουν στην προ του 1974 κατάσταση.