«Έσχατη λύση» αλλά στο τραπέζι η αποπομπή της Ρωσίας από το Swift

 

imagew«Έσχατη λύση» χαρακτήρισε την αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα τραπεζικών πληρωμών Swift ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ πριν την έναρξη άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων στο Παρίσι.

«Πρόκειται για την πλέον ύστατη λύση, (σ. σ. η αποπομπή από) το Swift, όμως είναι μια από τις επιλογές που παραμένει στο τραπέζι», διευκρίνισε.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε πως «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον κ. Λίντνερ, οι κυρώσεις οι οποίες αποφασίστηκαν χθες και εγκρίνονται επίσημα σήμερα θα απομονώσουν τις ρωσικές τράπεζες, όμως χρειάζεται να υπάρχει ένα περιθώριο για πληρωμή παραλαβής φυσικού αερίου.

Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία ήταν μεταξύ των χωρών που στηρίζουν σταδιακή επιλογή κυρώσεων και χρήση του συγκεκριμένου μέτρου ως απειλής κατά της Ρωσίας.

Κατά την άφιξή του στην συνάντηση ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι επεσήμανε πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οικονομικές επιπτώσεις ωστόσο «πρόκειται για κόστος το οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε».

«Ξέρουμε πως το θέμα της ενέργειας θα είναι σημαντικό ρίσκο όσον αφορά τις οικονομικές μας προοπτικές, και νομίζω πως εδώ χρειάζονται μέτρα, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή αυτονομία, ανεξαρτησία, φύλαξη και κοινή προμήθεια» ανέφερε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει σχετικές προτάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Λεμέρ ανέφερε στις δηλώσεις του πως η ρωσική οικονομία είναι αυτή που θα πληρώσει το τίμημα για τις αποφάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ρωσικός λαός, και όχι η Ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο κ. Λεμέρ ανέφερε πως η Γαλλία δεν έχει λόγο να ανησυχεί για αύξηση των τιμών ενέργειας καθώς η κυβέρνηση έχει παγώσει τις τιμές, όμως πρόσθεσε πως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα πρέπει η ΕΕ να εξετάσει λύσεις για να αυξήσει τη φύλαξη ενέργειας και να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας.

Η τακτική συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και της ευρωζώνης, που πραγματοποιείται στο Παρίσι στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην κατάσταση στην Ουκρανία και στις οικονομικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που διαφωνούν με την αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα τραπεζικών πληρωμών Swift