Σημειώνουμε την “προθυμία” Ζελένκσι για πιθανή δέσμευση ουδετερότητας, λέει ο Πεσκόφ

Η “προθυμία” του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει μια πιθανή imagewδέσμευση ουδετερότητας σημειώνεται από το Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε περαιτέρω για πιθανές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η δήλωση του Ζελένκσι είναι μια καινούργια δήλωση την οποία το Κρεμλίνο σημειώνει και την χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει εάν θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα αξιολογήσει την “προσφορά” του Ουκρανού Προέδρου.

Επανέλαβε ότι οι προσδοκίες της Μόσχας από το Κίεβο παραμένουν αμετάβλητες και ότι η Μόσχα έχει ζητήσει εδώ και καιρό εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, ούτε θα επέτρεπε στο μπλοκ να αναπτύξει στρατεύματα και όπλα στο έδαφός της.

Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με το Κίεβο μόνο αν παραδώσει τα όπλα και ότι δεν επιθυμεί «νεοναζί», όπως ανέφερε, να κυβερνούν την Ουκρανία.

O σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Mιχαήλ Ποντόλιακ είπε, όπως μεταδίδει το ΤΑSS, ότι το Κίεβο θέλει ειρήνη και είναι έτοιμο να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας με τη Ρωσία εάν υπάρχει μια τέτοια επιλογή.

“Εάν είναι πιθανές οι συνομιλίες, θα πρέπει να γίνουν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν να κάνουν συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του ουδέτερου καθεστώτος, δεν το φοβόμαστε”, επεσήμανε ο Ποντόλιακ και πρόσθεσε: «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι` αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο είναι μέρος της επίμονης επιδίωξής μας για ειρήνη».