ΥΠΕΞ Γερμανίας:Αντίκτυπο και στη Γερμανία θα έχει ο πόλεμος και οι κυρώσεις

Ο πόλεμος αυτός θα έχει αντίκτυπο και στη Γερμανία, όπως και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε imagewη Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, σημειώνοντας παράληλληλα ότι η ευρωπαϊκή ειρήνη τις τελευταίες δεκαετίες είναι η βάση για να ζούμε σε ευημερία και αν δεν την υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα αυτή τη στιγμή, θα πληρώσουμε υψηλό τίμημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων σχετικά με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία η Γερμανίδα ΥΠΕΞ  ανέφερε ότι σήμερα ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο και ότι μετά από μήνες προετοιμασιών, ψευδών και προπαγάνδας, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε τη νύχτα να περάσει σε απαίσιες πράξεις μετά τις απειλές του.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας καταγγέλλει τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία με την οποία η Ρωσία παραβιάζει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου τη διεθνή τάξη πραγμάτων, ενώ τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες «δεν υπήρχε κάτι που να μην προσπαθήσαμε», προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση. Η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις μας για συνομιλίες, δήλωσε η κ. Μπέρμποκ και πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός λαός δεν έκανε τίποτε που να δικαιολογεί αυτή την αιματοχυσία.

«Αυτός ο πόλεμος θέλει να καταστρέψει κυρίως ένα πράγμα: την ελπίδα των ανθρώπων στην Ουκρανία ότι μετά από δεκαετίες ανελευθερίας έχουν δικαίωμα στη δημοκρατία, δικαίωμα στην ειρήνη και σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς καταπίεση», συνέχισε.
Απευθυνόμενη προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι «αυτό το όνειρο δεν θα μπορέσετε ποτέ να το καταστρέψετε. Μεγαλώνει στην Ουκρανία, μεγαλώνει εξίσου και στη χώρα σας. Είμαι πεπεισμένη ότι και στη Ρωσία πολλοί άνθρωποι θα ντρέπονται και θα εξοργίζονται για το ότι θα έχει δεχθεί πλήγμα για δεκαετίες το όνομα της Ρωσίας με την αδυσώπητη δολοφονία των αδερφών τους στην Ουκρανία»κ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, εν συνεχεία η Γερμανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Γερμανία, οι εταίροι της και οι σύμμαχοί της είναι προετοιμασμένοι και θα χειριστούν από κοινού και σε συνεννόηση με την Ουκρανία την κατάσταση. Θα συντονιστούμε σήμερα, όπως είπε, στο πλαίσιο της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του G7 και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πλήρη δέσμη αυστηρότατων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα σημερινά γεγονότα δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη και ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η κυριαρχία μιας χώρας είναι στη διάθεση μιας άλλης, ισχυρότερης γειτονικής χώρας.

«Με το δίκτυο διπλωματικών επαφών μας σε ολόκληρο τον κόσμο απευθυνόμαστε σε όλα τα κράτη που, όπως κι εμείς, πιστεύουν στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για να αντιταχθούμε από κοινού σε αυτή την επίθεση», σημείωσε η ομοσπονδιακή ΥΠΕΞ, η οποία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και αν δεν είναι αυτό δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, τους κάλεσε να παραμείνουν προσωρινά σε ένα ασφαλές σημείο.

Για τους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία υπάρχει ειδική γραμμή επικοινωνίας, ωστόσο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα για οργανωμένη μεταφορά τους. Οι διπλωματικές Αρχές της Γερμανίας στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στα σύνορα.

Η κ. Μπέρμποκ ανακοίνωσε επίσης την απόφασή της να αποσυρθεί το προσωπικό που είχε παραμείνει στην Πρεσβεία της Γερμανίας στο Κίεβο ενώ πρόσθεσε ότι, αναλόγως με την εξέλιξη της κατάστασης, θα κριθεί αν θα μεταφερθούν οι εργασίες της διπλωματικής Αρχής.

Τόνισε επίσης ότι ο πόλεμος αυτός θα έχει αντίκτυπο και στη Γερμανία, όπως και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Δεν επιλέξαμε αυτή την κατάσταση. Μπορούμε, αλλά δεν θέλουμε να την αποφύγουμε», όπως δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ειρήνη τις τελευταίες δεκαετίες είναι η βάση για να ζούμε σε ευημερία και αν δεν την υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα αυτή τη στιγμή, θα πληρώσουμε υψηλό τίμημα.