Σολτς: Η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης

Αυτή είναι μια σκοτεινή μέρα για Ουκρανία και Ευρώπη, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Γimagewερμανίας, Όλαφ Σολτς, καλώντας τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ ανήγγειλε σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σε άμεσο συντονισμό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, επισήμανε πως «αυτή είναι μια σκοτεινή μέρα για την Ουκρανία και την Ευρώπη».

Με την επίθεσή του στην Ουκρανία ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, είπε, «παραβιάζει για άλλη μια φορά κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί πόνο και καταστροφή στους άμεσους γείτονές του».

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν παραβιάζει την κυριαρχία και τα σύνορα της Ουκρανίας, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμέτρητων αθώων και, εν τέλει, θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης.

«Για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν. Θα αποδειχτεί ότι ο Πούτιν με τον πόλεμό του διέπραξε ένα σοβαρό λάθος. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα την στρατιωτική εισβολή, να δώσει τέλος στην αιματοχυσία και να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Εξέφρασε, επίσης, την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας με την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η απόφαση, ήδη σήμερα, για περαιτέρω σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σε άμεσο συντονισμό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, με στόχο, όπως διευκρίνισε, να καταστεί σαφές στη ρωσική ηγεσία ότι «αυτή την επίθεση θα την πληρώσει πικρά».

Απευθυνόμενος στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη τόνισε ότι «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις ανησυχίες σας. Θα είμαστε στο πλευρό σας», καθώς και ότι η Γερμανία θα τηρήσει το καθήκον της ως μέλους του ΝΑΤΟ να συμπαρασταθεί στους συμμάχους της. Τέλος, δήλωσε ότι ζήτησε από την Πρόεδρο του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Μπέρμπελ Μπας, να συγκαλέσει την Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, όπου θα υπάρξει και κυβερνητική δήλωση για το θέμα. Ο Καγκελάριος κατέληξε στις δηλώσεις του λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».