Τσίπρας-Γιούνκερ συμφώνησαν να βρεθούν σύντομα λύσεις

Την αισιοδοξία πως «στο τέλος θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός» καθώς η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να βρεθεί σύντομα λύση εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.newego_LARGE_t_1101_54478966_type12713

Η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο τη συμφωνία της 20ης Φερβρουαρίου στο Eurogroup και να προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε πως «είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάμε να συζητάμε για τις απαραίτητες δράσεις με φίλους της Ελλάδας και ευρωπαϊστές.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι υπάρχει η πολιτική θέληση να βρεθούν σύντομα λύσεις, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει βοήθεια και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς παραδέχτηκε πως «υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Σαφέστατα έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ έχω πάντα δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν».

Πριν την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε προηγηθεί επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και την κατάρτιση σχεδίου για την πρόσληψη νέων ανέργων.
Η συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί για να ακολουθήσει αμέσως η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες προσερχόμενοι στη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία στις συζητήσεις με την Ελλάδα», ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος «γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα σε αυτές τις διαβουλεύσεις, καθώς, όπως σημείωσε, όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup.
Ωστόσο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος» ανέφερε και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποτυχία.

«Συμφωνία στενότερης συνεργασίας – Ανάγκη προόδου»
Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν για στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, αλλά και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και συμφώνησαν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ότι απαιτείται άμεση πρόοδος από όλες τις πλευρές.
Πέρα από το πλαίσιο της διαδικασίας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Για τον σκοπό αυτό, οι κύριοι Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να ορίσουν ένα υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος από κάθε πλευρά με αντικείμενο τον συντονισμό του έργου αυτού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Σύμφωνα με το Μ. Σχοινά, από την πλευρά της Επιτροπής, αρμόδιος θα είναι ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ από την ελληνική πλευρά, πιθανώς, αρμόδιος θα είναι κάποιος υπουργός της κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει ακόμη μια ομάδα δράσης (Task Force), με σκοπό τη στενή συνεργασία με την ομάδα δράσης της Επιτροπής. Ο ίδιος εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά θα δημιουργήσει τη δική της ομάδα δράσης, στην οποία θα συνεργαστούν όλοι οι φορείς της ελληνικής διοίκησης που εμπλέκονται στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα είναι ο «συνομιλητής» της ομάδας δράσης της Επιτροπής.
Ερωτηθείς, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, κ. Σχοινάς ανέφερε ότι συζητήθηκε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν την ελληνική οικονομία και συμφωνήθηκε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται επιτάχυνση και πρόοδος σε όλα τα μέτωπα.
«Έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη, αυτή του Eurogroup, ενώ τώρα μια νέα διαδικασία τίθεται σε λειτουργία. Έχουμε έξι εβδομάδες μπροστά μας, εντός των οποίων χρειαζόμαστε πραγματική πρόοδο. Θα ήθελα να αποφύγω να εισέλθω σε λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, καθώς είναι σε εξέλιξη» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί από το Eurogroup. «Έχουμε τη συμφωνία για παράταση για διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς και τη συγκεκριμένη διαδικασία της τρέχουσας αξιολόγησης, ως μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να σεβαστούμε»» είπε.