Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Η Ρωσία έχει εναλλακτικές εάν αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT

Σε περίπτωση αποκλεισμού της από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT imagewη Ρωσία θα «περάσει» σε εναλλακτικές μεθόδους αποστολής οικονομικών πληροφοριών, μεταξύ των οποίων και εκείνου του συστήματος, που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ρωσίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ.

«Σχετικά με το SWIFT, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από δυτικές πηγές, προέκυψε ότι μόνοι τους κατανοούν τον παραλογισμό της κατάστασης: θα υποστούμε πλήγματα, αλλά και εκείνοι επίσης θα υποστούν πλήγματα», ανέφερε.

«Διάβασα την πληροφορία ότι το ζήτημα του SWIFT αναβάλλεται, αν και δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο. Οι αποφάσεις τους βλέπουμε ότι επανεξετάζονται αρκετά συχνά», σχολίασε ο Ρώσος Υπουργός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων «Πράιμ».

«Εάν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί, θα περάσουμε σε άλλες δυνατότητες μεταφοράς πληροφοριών, είτε πρόκειται για το SPFS/STFM, είτε για τηλετυπικές συσκευές, είτε θα μεταφέρουμε τα τιμολόγια σε βαλίτσες», είπε τονίζοντας ότι αστειεύεται ο κ. Σιλουάνοφ.

Το STFM (System for Transfer of Financial Messages) της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας δημιουργήθηκε ως απάντηση στον κίνδυνο πιθανού αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT. Πρόκειται για διεθνές διατραπεζικό σύστημα αποστολής πληροφοριών και πραγματοποίησης πληρωμών, στο οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 11 χιλιάδες μεγάλοι χρηματιστικοί οργανισμοί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τα σχόλια του κ. Σιλουάνοφ έγιναν σε απάντηση της συχνά επανερχόμενης στα ΜΜΕ πληροφορίας σχετικά με την πιθανότητα αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σχέδιο, που φαίνεται πως διχάζει ακόμη και τους εμπνευστές του, καθώς η Ρωσία παραμένει παλαιός και μεγάλος πελάτης της ιδιωτικής εταιρείας, που διαχειρίζεται το σύστημα.

Στα ρωσικά ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα έχουν συχνά δημοσιοποιηθεί εκτιμήσεις ότι στο ακραίο αυτό ενδεχόμενο αποκλεισμού της από το SWIFT, η Μόσχα θα επιδιώξει μεταξύ άλλων και συντονισμό της με άλλα μεγάλα οικονομικά κέντρα και κυβερνήσεις, όπως η κινεζική.