Αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία – Πτώση στις τιμές του πετρελαίου- φυσικού αερίου

Σε θρίλερ,  εξελίσσεται το ουκρανικό ζήτημα, την ώρα που ο καγκελάριος της Γερμανίας, 3183287Όλαφ Σολτς, επισκέπτεται το Κρεμλίνο σε μια ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν πως έχει αρχίσει η απαγκίστρωση μονάδων που την τελευταία περίοδο είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Κατά τις ίδιες πηγές, οι μονάδες αυτές επιστρέφουν στις βάσεις τους. Πρόκειται για πραγματική κίνηση εκτόνωσης ή για μπλόφα; Οι δυτικές χώρες παραμένουν καχύποπτες την ώρα που δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν πως, αντίθετα με ότι ισχυρίζεται η Μόσχα, παρατηρείται συγκέντρωση στρατευμάτων αλλά και κινητικότητα κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία και της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, καθώς και της Κριμαίας με την Ουκρανία.

Το RT δημοσίευσε πλάνα από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων:

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ήδη έχει ανακοινώσει πως υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη ρωσική εισβολή, ενώ η CIA έχει δώσει και συγκεκριμένη ημερομηνία, που είναι αυτή της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συμφώνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη ότι παραμένει ανοιχτή η πόρτα της διπλωματίας.

Επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα το πρωί, 14 Φεβρουαρίου, πληροφορίες από τη Μόσχα ανέφεραν πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρότεινε να συνεχιστεί, αλλά και να επεκταθεί, η διπλωματική δραστηριότητα για την επίτευξη λύσης στο Ουκρανικό.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πως αποσύρονται δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία προκάλεσε ανακούφιση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης άρχισε να σημειώνεται σταδιακή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αντίστοιχα, σημειώθηκε πτώση και για την ακρίβεια χαμηλό τριών εβδομάδων, στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Επισημαίνεται η εξαιρετικά χαρακτηριστική ανάρτηση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα: «Η 15η Φεβρουαρίου του 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα. Ταπεινώθηκε και καταστράφηκε χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός».