Γ. Γ. ΑΚΕΛ:Η λίστα με τα «κόκκινα δάνεια» διέρρευσε σκόπιμα για εκβιασμό

Κινείται νομικά εναντίον Δ.Σ. Τρ.Κύπρου

Με στόχο να αποπροσανατολίσει και να εκβιάσει αφέθηκε να διαρρεύσει η λίστα με τα δάνεια Βουλευτών και προς τούτο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, εναντίον του οποίου κινείται νομικά, αλλά και από την ΚΤ.CNA_M0d2b0333f0044c63907ac242566d5927

Σε δηλώσεις το πρωί στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ίδιος έχει δάνειο ύψους 311,000 ευρώ το οποίο και εξυπηρετείται πλήρως και μαζί με την σύζυγό του έχουν καταθέσεις γύρω στις 20,000. Το δάνειο είναι πλήρως εξασφαλισμένο και έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο για τα δάνεια του ιδίου και της συζύγου, τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν για τα δάνεια αυτά, διερωτώμενος με ποιο σκεπτικό χρεώνονται στον ίδιο τα δάνεια του ΑΚΕΛ και αν με την ίδια λογική ο ΠτΔ πρέπει να χρεωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επικρατεί πλήρης ανησυχία και απογοήτευση για τα τεκταινόμενα στην ΚΤ μετά και τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και κάλεσε την Διοικήτρια και το ΔΣ να παραιτηθούν. Ταυτόχρονα είπε ότι ο ΠτΔ πρέπει να κάνει αυτά που ζητούσε από τους προκατόχους του να πράξουν.

Λίστα Κόκκινων δανείων

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι χρειάστηκε `πολλή φαντασία και αήθεια` για να συμπεριληφθεί το όνομα του στη λίστα και ότι έχει ήδη ζητήσει να ξεκινήσουν διαδικασίες για να κινηθεί νομικά εναντίον όσων συμπεριλαμβάνουν και δημοσιοποιούν το όνομά του σε λίστες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του δεν προέρχονται από εύπορες οικογένειες και έκαναν δάνεια για να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους και δεν προέρχονται από το κατεστημένο που “λυμαινόταν το τόπο πολύ πριν την ίδρυση της Κ.Δημοκρατίας ”.

Μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και για πυροτεχνήματα, λέγοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει το κόμμα του από το να ζητά πλήρη διαλεύκανση.

“Ακόμα περισσότερο, αν νομίζει ο κ. Χούριγκαν ή οποιοσδήποτε άλλος πως με τέτοιες μεθόδους πρόκειται να αλλάξουμε την πολιτική μας θέση για τις εκποιήσεις ή άλλα θέματα, πλανάται πλάνη οικτρά. Στα 90 χρόνια της ζωής μας προσπάθησαν πολλοί, εντός και εκτός Κύπρου να εκβιάσουν το ΑΚΕΛ. Δεν τα κατάφεραν ποτέ. Δε θα τα καταφέρουν ούτε σήμερα. Οπότε αλλού αυτά”, τόνισε.

Είπε ακόμη ότι σύντομα θα δώσει ολοκληρωμένα στη δημοσιότητα πλήρη κατάσταση των εσόδων, εξόδων, περιουσιακών στοιχείων και πώς τα αποκτήσαμε και των υποχρεώσεων των δικών του και της συζύγου του για τα τελευταία χρόνια.

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει εξηγήσεις για τη διαρροή της λίστας, είπε ότι πρωτίστως θα απευθύνει σχετική επιστολή στο ΔΣ με την όποια θα τους ενημερώνει ότι θα κινήσει νομικά διαδικασίες εναντίον τους και θα απαιτήσει να πουν δημόσια με ποιο σκεπτικό ετοιμάστηκε η λίστα.
“Να μου επιτρέψετε να πω ότι ούτε ένας μπακάλης της δεκαετίας του 1950 δεν θα έφτιαχνε μια τέτοια λίστα, άρα με ποιο σκεπτικό φτιάχτηκε η συγκεκριμένη λίστα και τι θα εξυπηρετούσε, και στη συνέχεια θα απευθυνθούμε και στην Κεντρική Τράπεζα για να μας πει ποιος ο στόχος στη διαμόρφωση αυτής της λίστας”, δήλωσε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί από μόνο του κακό το γεγονός ότι φτιάχτηκε μια λίστα, “αλλά έπρεπε να φτιαχτεί σωστά και ολοκληρωμένα και όχι με ένα τρόπο που παραπέμπει στο ότι κάποιοι ήθελαν να την διοχετεύσουν σε ΜΜΕ για να εκβιάσουν καταστάσεις, γιατί αυτό είναι το δικό μου το συμπέρασμα βλέποντας πώς φτιάχτηκε”.
Σε άλλη ερώτηση αν το κόμμα του θεωρεί ότι η λίστα φτιάχτηκε `μπακαλίστικα`, για να διαρρεύσει σκόπιμα και να αποπροσανατολίσει , απάντησε θετικά, λέγοντας ότι στόχος ίσως να ήταν και για να εκβιάσει.

Δηλώσεις Βοηθού Γ.Εισαγγελέα

 

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ παρακολουθεί με πολλή ανησυχία και απογοήτευση την κατάσταση και το πώς τυγχάνουν χειρισμού σημαντικά ζητήματα, που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια στο τόπο, “από διάφορα θεσμικά όργανα, από τους `άριστους των αρίστων` όπως μας έλεγε ο κ. Αναστασιάδης όταν προχωρούσε στο διορισμό τους”.

“Να πω ότι δυστυχώς το μόνο που πέτυχαν αυτοί οι `άριστοι των αρίστων` είναι να σκορπίσουν την απογοήτευση, την απαξίωση και την ανησυχία για το μέλλον του τόπου και του λαού και η κυβέρνηση αντί να  επιχειρεί την επίλυση αυτών των προβλημάτων , τα παρακολουθεί ως θεατής αρκούμενη σε κάποιες καθησυχαστικές δηλώσεις, `όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος θα ασχοληθεί με το θέμα`, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι αυτό το ακούσαμε πολλές φορές, και πολλές φορές ο Πρόεδρος εμφανίζεται εξοργισμένος πλην όμως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα και ούτε κεφάλια έχουν πέσει, τα πάντα ξεχνιούνται και η ζωή να συνεχίζεται κανονικά “στον κατήφορο όπου οδηγείται από διάφορα θεσμικά όργανα αλλά και την Κυβέρνηση“.

Επανέλαβε ότι η υπόθεση για το ΑΚΕΛ δεν έχει κλείσει και ότι το κόμμα του απαιτεί να γίνει πλήρης διερεύνηση από τον Γενικό Εισαγγελέα για όλα όσα έχουν λεχθεί στη Βουλή, λέγοντας ότι τα πρακτικά τα έχει στα χέρια του και πρέπει να διατάξει έρευνα.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Βοηθός ΓΕ “έχει υποχρέωση όλο αυτό το διάστημα να μην συμμετάσχει στην όλη διαδικασία ούτε να παρακολουθεί την εξέλιξη της όλης διερεύνησης“.

“Τα πράγματα όπως έχουν διαμορφωθεί δεν αφήνουν περιθώρια παρά μόνο την παραίτηση της Διοικήτριας της ΚΤ και των μελών του ΔΣ, έστω και αν κάποιοι ενδεχομένως να αδικούνται με αυτή την εξέλιξη. Αν πραγματικά θέλουμε να διαμορφωθούν δεδομένα τέτοια που να επιτρέψουν σωστούς χειρισμούς σε τόσο σημαντικές υποθέσεις αλλά και την προοπτική να έχουμε μια καλύτερη προσέγγιση στα ζητήματα της οικονομίας γενικότερα, τότε θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους όλοι”, δήλωσε.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις χθες του Βοηθού ΓΕ στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου δεν είναι ο όποιος τυχαίος άνθρωπος και έχει θεσμικό ρόλο να διαδραματίσει στην πάταξη των οποιωνδήποτε φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής.

“Είπε χθες δημόσια από την κρατική ραδιοτηλεόραση ότι δεν είναι όπως κάποιους άλλους που είχαν προνομιακή μεταχείριση και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Είναι πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία αυτή από τον Βοηθό ΓΕ και έχει υποχρέωση όχι απλώς να κατονομάσει ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι, αλλά και να μας πει ποια μέτρα πήρε έτσι ώστε αυτοί που είχαν την προνομιακή μεταχείριση να τιμωρηθούν για το γεγονός ότι λόγω αυτής της μεταχείρισης έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό εκτός και αν για τον Βοηθό ΓΕ κάποιοι είναι τα `μαύρα σκυλιά` ενώ άλλοι έχουν προνομιακή μεταχείριση”, δήλωσε και κάλεσε τον κ. Ερωτοκρίτου να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς εξάλλου τι ζητά ακριβώς το κόμμα του από τον ΠτΔ να πράξει, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “πρώτα και κύρια απαιτούμε να ενώσει την φωνή του μαζί μας στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και σε ότι αφορά τις ευθύνες του ΔΣ της ΚΤ αλλά και σε αυτά που έχουν ακουστεί για τον Βοηθό ΓΕ, να διασφαλίσει ότι αυτά θα γίνουν με τρόπο αντικειμενικό, είναι ο ΠτΔ και εκείνα που απαιτούσε από προκατόχους του πρέπει ο ίδιος να τα εφαρμόσει”.

 

Εξάλλου η βουλευτίς του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου με επιστολή της στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει :

«Η αναφορά του ονόματός μου στην λίστα των προσώπων που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τράπεζά σας είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και γελοία.

ΔΕΝ διατηρούσα και ΔΕΝ διατηρώ με την Τράπεζά σας οποιοδήποτε δάνειο, το οποίο να έχει τερματιστεί και δεν οφείλω οποιοδήποτε ποσό. Ως εκ τούτου είναι αδύνατον το ποσό των €49,00 να αποτελεί χρεωστικό υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενου δανείου όπως εσείς το παρουσιάζετε.

Είναι φανερό, ότι η αναφορά του ονόματός μου στον προαναφερόμενο κατάλογο στόχο έχει να πλήξει την προσωπική μου ακεραιότητα και το πρόσωπό μου ως Βουλευτή και να δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις εις βάρος μου. Καταδεικνύει επίσης έλλειψη επαγγελματισμού στον τρόπο που διαχειρίζεστε σοβαρά θέματα.

Σας καλώ, όπως άμεσα προβείτε σε δημόσια απολογία σχετικά με την πιο πάνω αναφορά προς αποφυγήν λήψης δικαστικών μέτρων εναντίον σας.»