Λιβύη: Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά λίγες ώρες πριν τις εκλογές

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του πρωθυπουργού της Λιβυής Αμπντουλχαμίντ αλ libya-election-scaledΝτμπεϊμπά νωρίς το πρωί της Πέμπτης. 

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al-Arabiya, το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού κατακλύστηκε από σφαίρες, τρεις εκ των οποίων χτύπησαν το αυτοκίνητό του. Ωστόσο, ο Ντμπέιμπε φέρεται να βγήκε αλώβητος.

Το πρακτορείο είπε ότι οι δράστες δεν είχαν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί.

Η επίθεση έρχεται λίγες ώρες πριν οι Λίβυοι ψηφίσουν στις κάλπες για μια νέα κυβέρνηση σε εκλογές που έχουν καθυστερήσει από τον Δεκέμβριο. Πριν από εκείνη την ψηφοφορία, το γραφείο του Ντμπέιμπε πολιορκήθηκε από ένοπλους, αφού μια ισχυρή πολιτοφυλακή δήλωσε την αντίθεσή της στην ψηφοφορία.

«Δεν θα επιτρέψω νέες μεταβατικές περιόδους. Δεν θα υποχωρήσουμε από το ρόλο μας στην κυβέρνηση που δεσμευθήκαμε στο λαό μέχρι να επιτευχθούν οι εκλογές» δήλωσε ο Ντμπέιμπε σε μια ομιλία Τρίτη.

Εάν συνεχιστεί η ψηφοφορία, μόνο δύο από τους επτά υποψηφίους που έχουν δηλώσει ότι είναι οι ίδιοι, ο Φατχί Μπασάγκα και ο Καλέντ αλ-Μπίμπας, θα εμφανιστούν στην ψηφοφορία, καθώς οι υπόλοιποι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ολοκλήρωσαν τα απαραίτητα έγγραφα.

Η ψηφοφορία αντιτάσσεται από το κοινοβούλιο της Λιβύης στο Τομπρούκ, το οποίο έχει εναντιωθεί σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνήσεις της Τρίπολης από την ανατροπή του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011 από εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, η οποία ακολουθήθηκε από μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το κοινοβούλιο δήλωσε ότι θα ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό και θα καθορίσει τη μορφή μιας προσωρινής κυβέρνησης και των εκλογών το 2023. Ο Ντμπέιμπε είναι απίθανο να υποχωρήσει, δημιουργώντας μια νέα κατάσταση με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, όπως υπήρχε πριν από το διορισμό του από Διαδικασία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ πέρυσι.