Τα γεράκια του πολέμου απειλούν τον πλανήτη

 

Μόνο ηττημένους θα έχει μια σύρραξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για το ουκρανικό

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους με εκατόμβες νεκρών και ολέθριες καταστροφές, σήμερα  ο πλανήτης βιώνει όσο ποτέ άλλοτε μια μεγαλύτερων διαστάσεων απειλή.  Μόνο  που αυτή την φορά ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα γίνει με συμβατικά  αλλά με όπλα μαζικής καταστροφής και ότι άλλα υπερσύγχρονα εργαλεία θανάτου εφηύραν τα παρανοϊκά μυαλά για να καταστρέψουν την ανθρωπότητα.

Τα τύμπανα του πολέμου για το ουκρανικό ηχούν όλο και πιο δυνατά με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να συγκεντρώνονται στα Ουκρανο-ρωσικά σύνορα,  ενορχηστρώνοντας τις  προετοιμασίες στρατιωτικής επίθεσης  κατά της Ρωσίας. Προηγήθηκαν απειράριθμες προβοκάτσιες από το καθεστώς της Ουκρανίας κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών στις αυτόνομες περιφέρειες Ντονμπάς,  Λουχάνσκ και Ντονέσκ.

Χωρίς καμιά δόση ειρωνείας φαίνεται πως ο πρόεδρος της χώρας  Ζελένσκι είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να διαπρέψει ως ηθοποιός- κωμικός παρά ως πολιτικός, καθότι χωρίς ίχνος διπλωματικού τακτ πίεζε υβρίζοντας ΕΕ. και ΗΠΑ προκειμένου να δεχθούν να τα βάλουν με τη Ρωσία. Η τελευταία  πλειστάκις έχει τονίσει πως δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά σαφώς έθεσε τις «κόκκινες γραμμές» για την μη προέλαση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος  σίγουρα έχει πίσω του τα ισχυρά γεράκια του Πενταγώνου που  επιδιώκουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις με ένα πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μπορεί να εξελέγη το 2019 υποστηρίζοντας τον διάλογο με τη Μόσχα για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, σήμερα τραβά το σκοινί προς την  αντίθετη κατεύθυνση, παραβιάζοντας την συμφωνία του Μινσκ του 2014.Το αν θα σπάσει το σχοινί και θα ανοίξει η πόρτα της κολάσεως θα εξαρτηθεί και από την στάση των Ευρωπαίων ηγετών, πλην της Αγγλίας η οποία εμφανίζεται να ταυτίζεται πλήρως με τα γεράκια της Ουάσιγκτον .

Ο  Ζελένσκι αποφάσισε να διαβεί μια από τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας. «Το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς», είπε στον ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζητώντας παράλληλα από κράτη-μέλη της (όπως ο Καναδάς) να τον στηρίξουν.

Ουσιαστικά, οι δηλώσεις του Ζελένσκι απέχουν ένα βήμα από την υποβολή επίσημου αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή,  το Κίεβο οργάνωσε το καλοκαίρι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή δυνάμεων από τη Βρετανία και άλλες χώρες της Συμμαχίας.

Η Μόσχα αντέδρασε έντονα. Πέρα από τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση μεγάλης δύναμης πυρός στα σύνορα, προειδοποίησε όσους σχεδιάζουν ένα νέο πόλεμο ότι «αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Ουκρανίας» .

Είναι σίγουρο πως η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια βλέποντας να στενεύει ο κλοιός γύρω της με τις στρατιωτικές  δυνάμεις του ΝΑΤΟ να στοχεύουν στην αποδυνάμωση της.

Τεντώνουν το σχοινί

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν αρκέστηκαν με το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο υπό τα βλέμματα της τότε βοηθού του Αμερικανικού ΥΠΕΞ  ( και νυν Υφυπουργού Εξωτερικών)   Βικτώριας Νούλαντ. Όπως είναι γνωστό η Νούλαντ σε μια κρίση αγένειας  τότε, είχε πει την αλήστου μνήμης φράση «Fuck the EU», όταν της υπέδειξαν πως οι αμερικανικές παρεμβάσεις στην Ουκρανία ίσως προκαλέσουν την αντίδραση της Ε.Ε.

Τώρα τα γεράκια αναδιπλώνονται σε μια επιθετική διάταξη κατά της  Ρωσίας. Μόνο που η ιστορία δεν τους έχει διδάξει πως όσοι τα έβαλαν με τη «Ρωσική αρκούδα» ηττήθηκαν κατά κράτος. Από τον Ναπολέοντα μέχρι και τον Χίτλερ. Αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν  πως η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιο της τέτοια πανίσχυρα όπλα που ούτε καν διανοούνται πως σε ένα πόλεμο μαζί της πολλά κράτη της Ευρώπης θα αφανιστούν και όχι μόνο. Οι ΗΠΑ που σε όσους πολέμους συμμετείχε ήταν χιλιόμετρα μακριά από τα εδάφη της , τώρα δεν θα μείνουν αλώβητες από ένα τέτοιο πόλεμο.

Όχι άλλα θύματα μαζικών πολέμων

Αξίζει να θυμηθούμε  πως ο  συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι συγκλονιστικός. Υπολογίζεται σε 80 έως 85 εκατομμύρια απώλειες.

Η Σοβιετική Ένωση υπολογίζεται ότι έχασε το 15% του πληθυσμού της με 26,6 εκατομμύρια νεκρούς  ανάμεσα τους 12 εκατομμύρια στρατιώτες και 14,6 εκατομμύρια πολίτες.

Ο πατριωτισμός του σοβιετικού  λαού και η ηρωϊκή αντίσταση    κατά του Χιτλεροφασισμού, οδήγησε τον Κόκκινο Στρατό στην καρδιά του Βερολίνου. Στο θόλο του Ράιχσταγκ κατέβηκε η ναζιστική σβάστικα  και αναρτήθηκε η Κόκκινη Σημαία της Νίκης. Την 1η Μαΐου του 1945 ανακοινώθηκε πως ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Στις 2 Μαΐου και ώρα 3 το μεσημέρι, τα γερμανικά στρατεύματα σταμάτησαν κάθε αντίσταση. Το Βερολίνο είχε πέσει.

Λίγες ημέρες αργότερα ο πόλεμος στην Ευρώπη θα τελείωνε οριστικά. Σε διάγγελμα του ο  τότε Σοβιετικός ηγέτης ( 9 Μαΐου 1945)  τόνιζε:

«Πριν τρία χρόνια  ο Χίτλερ δήλωνε δημόσια πως μέσα στα καθήκοντά του είναι ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ενωσης και η απόσπαση από αυτή του Καυκάσου, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, των Βαλτικών και άλλων περιοχών. Έλεγε  ξεκάθαρα: “Θα εξοντώσουμε τη Ρωσία ώστε να μην μπορέσει ποτέ πια να σηκωθεί. Αυτό ήταν πριν τρία χρόνια. Δεν ήταν όμως τυχερό να πραγματοποιηθούν οι παράφρονες ιδέες του Χίτλερ. Η πορεία του πολέμου τις εξανέμισε. Στην πραγματικότητα έγινε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν μέσα στο παραλήρημά τους οι χιτλερικοί. Η Γερμανία τσακίστηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν. Η Σοβιετική Ενωση πανηγυρίζει τη νίκη, αν και δεν ετοιμάζεται ούτε να διαμελίσει, ούτε να εκμηδενίσει τη Γερμανία».

Αξίζει να σημειωθεί πως Βρετανία και Γαλλία βλέποντας τη νικηφόρο προέλαση του Κόκκινου στρατού, επιχείρησαν πίσω από την πλάτη της Σοβιετικής ’Ενωσης να συμφωνήσουν με τους χιτλερικούς υποσχόμενες ευνοϊκότερους όρους συνθηκολόγησης. Η συνάντηση έγινε στην Ελβετία και ο στόχος ήταν να παραγκωνισθεί η Σοβ. Ένωση. Τα γεγονότα όμως τους πρόλαβαν.

Σήμερα εν έτει 2022 οι Δυτικές δυνάμεις επιχειρούν εκ νέου να διαμελίσουν ή να συρρικνώσουν τη Ρωσία και μάλιστα σχεδόν τις ίδιες περιοχές που ήθελε να αποσπάσει ο Χίτλερ.

Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του μετά την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ διεξήγαγαν περιφερειακούς πολέμους διαμελίζοντας χώρες όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη καταληστεύοντας τον πλούτο τους και προκαλώντας ανθρώπινες τραγωδίες με εκατομμύρια πρόσφυγες. Σε μια σύρραξη όμως με τη Μόσχα δεν θα είναι ένας απλό περίπατος και δεν θα υπάρξουν νικητές. Ακόμα και χώρες που θα ήθελαν να παραμείνουν ουδέτερες θα υποστούν τις συνέπειες ενός πυρηνικού ολέθρου.

Ο ρόλος της  Ε.Ε.

Η Ε.Ε. η οποία ως συνήθως είναι διχασμένη αλλά άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες νέα οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 1,2 δισ. Ευρώ.

Από το 2014, (μετά το πολιτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία που έφερε στην εξουσία τον  Ποροσένκο ο οποίος κατηγορείται τώρα για διαφθορά) η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει στη χώρα πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Ανακοινώνοντας τη νέα δέσμη οικονομικής βοήθειας η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε σχέδιο επενδύσεων ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ.

Αστρονομικά ποσά που δεν διέθεσαν ποτέ για μια χώρα μέλος τους, ούτε και έδειξαν την ανάλογη ευαισθησία  έναντι της Τουρκίας η οποία διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και συνεχίζει τις έκνομες ενέργειες της στο Βαρώσι και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όσο για την ηγεσία του  ΝΑΤΟ η οποία την Τετάρτη προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία  ,  όχι μόνο δεν κούνησε το δακτυλάκι της κατά της  τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά παρακολουθούσε ως σύγχρονος Νέρωνας τη σφαγή του Κυπριακού λαού, ενώ εξόπλιζε τη συμμαχική Τουρκία.

Σήμερα ο πλανήτης κινδυνεύει από έναν εκτεταμένο πόλεμο με ορατό τον κίνδυνο  να εξελιχθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο με πυρηνικά όπλα.

Τα παγκόσμια και τοπικά κινήματα Ειρήνης, οι απλοί άνθρωποι και πολίτες ολόκληρης της υφηλίου   επιβάλλεται να δράσουν  επειγόντως. Να κινητοποιηθούν άμεσα και με πιέσεις προς τις κυβερνήσεις  προκειμένου  να αποτραπεί ένας τέτοιος πόλεμος που θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Τα γεράκια του πολέμου πρέπει να απομονωθούν και να επικρατήσουν η λογική και η συνειδητοποίηση των κινδύνων.