Κατεχόμενα: Αντιδράσεις για ένταξη του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας

paranomo-aerodromio-tumpouΝέες αντιδράσεις προκλήθηκαν στα κατεχόμενα από πολιτικά πρόσωπα για την δήλωση του «πρωθυπουργού» Φαΐζ Σουτζούογλου να ενταχθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας με το πρόσχημα της μείωσης της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Γενί Ντουζέν η νυν «υπουργός συγκοινωνιών», Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, που προέρχεται από το ΚΕΕ, είπε ότι δεν συζήτησε λεπτομερώς το θέμα με τον κ. Σουτζούογλου και απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο.

Ο προερχόμενος από το Κόμμα του Λαού, πρώην «υπουργός συγκοινωνιών», Τολγκά Ατάκαν υπενθύμισε ότι παρόμοια πράγματα λέγονται κατά καιρούς, όμως δεν φαίνεται πολύ ρεαλιστικό να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Είπε ότι αυτό που είναι επιθυμητό είναι οι φόροι να εναρμονιστούν με εκείνους στα κατεχόμενα κατά τον καθορισμό των τιμών των εισιτηρίων και πρόσθεσε ότι όλα τα αεροδρόμια στην Τουρκία είναι ιδιωτικά και η πρακτική δεν φαίνεται λογική.

Ο προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα πρώην «υπουργός συγκοινωνιών», Σαλίχ Ουσάρ δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της αντίληψης εξάλειψης της ΤΔΒΚ», και διερωτήθηκε «τότε πού είναι οι δηλώσεις περί δύο χωριστών κρατών και ΤΔΒΚ», αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Είπε ότι οι εσωτερικές γραμμές διεξάγονται στο πλαίσιο του εναέριου χώρου μιας χώρας και τεχνικά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η εξαγγελία Σουτζούογλου. Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι γίνεται συνεργασία ανάμεσα στις «δύο χώρες» στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, δεν θα μπορούσε το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου να συμπεριληφθεί στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας, διότι αυτό θα σημαίνει πλήρη παρέμβαση στην ταυτότητα και στην προσωπικότητα του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον Ουσάρ, η «πολιτική αεροπορία» στα κατεχόμενα εξυπηρετεί τα αεροπλάνα που περνούν από τον «εναέριο χώρο» του ψεευδοκράτους, κάτι το οποίο αποδέχονται και τα Ηνωμένα Έθνη. Είπε επίσης ότι το «αεροδρόμιο » έγινε αποδεχτό ως χωριστή οντότητα και στο Σχέδιο Ανάν.

Ο προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, πρώην «πρωθυπουργός», Ομέρ Καλιοντζού δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι νέα και ότι πρέπει να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες όταν σχολιάζουν αν θα μειωθούν οι τιμές και αν το θέμα δεν θα συρθεί σε αλλού.

Στην Αβρούπα ο υποψήφιος «βουλευτής» με το Δημοκρατικό Κόμμα, καθηγητής διεθνών σχέσεων Μεχμέτ Χάσγκιουλερ δήλωσε ότι είναι εφικτό το άνοιγμα του «αεροδρομίου» για διεθνείς πτήσεις και υποστήριξε ότι τα εμπόδια είναι πολιτικά και όχι νομικά.