Δίκτυ προστασίας μόνο των τραπεζών το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα

Η Βουλή δεν προλαμβάνει  μέχρι τις 19 Μαρτίου

 

Είναι πολύ δύσκολο το πέμπτο νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια μέχρι την Πέμπτη 19 Μαρτίου οπότε λήγει η διορία αναστολής των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.20141210_afereggyothta

Οι Επιτροπές Εσωτερικών και Οικονομικών άρχισαν την Τετάρτη τη συζήτηση του πέμπτου νομοσχεδίου που αφορά την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων, σε μια συνεδρία που διαφάνηκαν ενστάσεις από εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς, ενώ ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι κατέστησαν σαφές ότι δεν υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο ως έχει.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε έκτακτη συνεδρία των δύο Επιτροπών την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ωστόσο ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν προς ψήφιση τα τέσσερα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας μέχρι την ολοκλήρωση του πέμπτου νομοσχεδίου.

«Θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η εξέταση του 5ου νομοσχεδίου μέχρι την Πέμπτη που είχαμε θέσει ως χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και θα δούμε ακριβώς τι θα πράξουμε σε σχέση με το πρακτικό ζήτημα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί πως κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Κυβέρνηση ενημέρωσε τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη πως η Κύπρος θα ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, καθώς όπως είπε θα αντιμετωπίσει την πίεση που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τις τράπεζες, αλλά και θα αναγκάσει δικαστικώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.

«Αυτή την ασφυκτική πίεση των τραπεζών, εμείς επιδιώκουμε να επιλύσουμε με το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Είναι γι` αυτό που το ΔΗΚΟ δήλωσε έτοιμο να βοηθήσει στη σύνταξη του πλαισίου αφερεγγυότητας, εμείς το ζητήσαμε το σχέδιο, δεν μας το επέβαλε η Τρόικα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ θα καταθέσει αύριο δύο προτάσεις που αφορούν την πληρωμή συσσωρευμένου φόρου προστιθέμενης αξίας και κοινωνικών ασφαλίσεων με δόσεις νοουμένου ότι ο αιτητής θα καταβάλλει τις οφειλές του από την ημέρα που θα καταρτιστεί η συμφωνία και άλλη πρόταση νόμου ώστε η διαχείριση της Λαϊκής Τράπεζας να περάσει στους πιστωτές και κουρεμένους καταθέτες.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν μέχρι τις 19 Μαρτίου, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορέσει η Κύπρος να βγει στις αγορές.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου το δίχτυ προστασίας που επιθυμούσε να θέσει η Βουλή στους δανειολήπτες δεν επιτυγχάνεται.

«Αν υπάρχει μια προστασία, η προστασία αυτή δεν αφορά τους δανειολήπτες και τους εγγυητές, αλλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε, προσθέτοντας ότι με βάση το νομοσχέδιο τα οποιαδήποτε δικαιώματα δίνονται στον δανειολήπτη βρίσκονται κάτω από το μόνιμο βέτο των πιστωτών διότι ανά πάσα στιγμή η τράπεζα μπορεί να πει ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ` ότι θα βρισκόταν αν εκποιούσε το ακίνητο.

Σε ερώτηση πόσο καιρός θα χρειαστεί για να οδηγηθεί το νομοσχέδιο, ο κ. Δαμιανού είπε πως οι μερικές μέρες, που ενδεχομένως θεωρούσε ότι η Κυβέρνηση επαρκούν, σίγουρα δεν είναι αρκετές.

Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Γιώργος Βαρνάβα είπε πως παρόλο που υπάρχουν θετικά στοιχεία το νομοσχέδιο είναι ετεροβαρές διότι αντίθετα με τον χρεώστη, διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα του δανειστή μέσω της δέσμευσης τόσο του πρωτοφειλέτη, αλλά και του εγγυητή.

Λέγοντας ότι το Κίνημα θα καταθέσει τροποποιήσεις για να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε, ο κ. Βαρνάβα είπε πως «η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτές τις θέσεις αρχής που από την αρχή στηρίξαμε με καθαρότητα και συνέπεια».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως «δυστυχώς έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο το οποίο κάθε άλλο αποτελεί παρά δίχτυ προστασίας για τους δυσπραγούντες οφειλέτες.

«Μάλλον αποτελεί δίχτυ-παγίδα υπέρ των τραπεζών. Έχουμε προτάσεις, αν δεν γίνουν αποδεκτές θα είμαστε αναγκασμένοι να μην υποστηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο», κατέληξε.

Κατά τη συνεδρία εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασαν το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο στην ουσία θεσπίζει δύο μηχανισμούς. Το Σχέδιο Προσωπικής Αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει συναινετική και υποχρεωτική αναδιάρθρωση και προστατεύει υπό όρους την πρώτη κατοικία και το Σχέδιο Απαλλαγής Οφειλών για αφερέγγυους δανειολήπτες με διαθέσιμο εισόδημα €100 και περιουσιακά στοιχεία αξίας €400.

Κατά την παρουσίαση των προνοιών του νομοσχεδίου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου Γιώργος Καροτσάκης ζήτησε όπως η Βουλή προχωρήσει τάχιστα στην έγκριση του νομοσχεδίου για τους συμβούλους αφερεγγυότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, κάτι που ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέας Χαραλάμπους είπε ότι το ΥΠΟΙΚ βλέπει θετικά.

Ο Δικηγορικός Σύνδεσμος διατύπωσε επιφυλάξεις κατά πόσον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προσιτό προς τους δανειολήπτες.

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ιδιαίτερα για το ότι το νομοσχέδιο δεν θέτει ως προϋπόθεση ότι προκειμένου ένας δανειολήπτης να είναι επιλέξιμος στο Προσωπικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης θα έπρεπε να εξαντλήσει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείου με την τράπεζά του και στη συνέχεια τη διαδικασία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Χαραλάμπους.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Απαλλαγής Οφειλών, είπε ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί ένα μεγάλο διαχειριστικό κόστος, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από τις €15.000 που μπορούν να διαγραφούν.

Επιφυλάξεις για τη μεγάλη εμπλοκή των Δικαστηρίων διατύπωσε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών, με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΛΚ Κυριάκο Ιορδάνους να διερωτάται γιατί να χρειάζεται διάταγμα δικαστηρίου για την απαλλαγή οφειλών και μην γίνεται από τις ίδιες τις τράπεζες.

Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε ο Σύνδεσμος Τραπεζών. Μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Βαλιαντή διατύπωσε διαφωνία με την πρόνοια που αφορά την εκτίμηση της αξίας της ενυπόθηκης εξασφάλισης και ιδιαίτερα στο ότι τον τελικό λόγο σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ πιστωτή και χρεώστη θα τον έχει η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

Η κ. Βαλιαντή διερωτήθηκε τι θα γίνεται με τις οφειλές και τα τέλη προς το κράτος σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, όπως τέλη μεταβίβασης και φόροι κεφαλαιουχικών κερδών και κατά πόσον θα περιλαμβάνονται στην αξίωση των πιστωτών.

Χαρακτήρισε προβληματική τη διάταξη για ίση μεταχείριση των εγγυητών, κάτι που όπως είπε θα επιτρέπει στον κάθε εγγυητή να επικαλείται αυτή την πρόνοια, τη στιγμή που με το τρέχον καθεστώς, η τράπεζα θα μπορεί να κυνηγήσει όποιον εγγυητή θέλει.

Η κ. Βαλιαντή έφερε ενστάσεις και σε σχέση με το Διάταγμα Διαγραφής Οφειλών και ιδιαίτερα για την πρόνοια απαλλαγής των εγγυητών. «Γιατί να απαλλάσσεται ένας εγγυητής, όταν διαγράφονται οφειλές, αν η εγγύηση είναι άνευ ουσίας δεν μπορείς να δανείζεις», είπε, προσθέτοντας ότι με τη διαγραφή των οφειλών θα απαλλάσσεται και ένας πλούσιος εγγυητής.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Κύριας Κατοικίας εξέφρασε διαφωνία με το επιλέξιμο κριτήριο του βιώσιμου δανειολήπτη, κάτι που αμέσως αποκλείει μια μεγάλη κατηγορία δανειοληπτών.

Ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στις αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες πριν ένας δανειολήπτης φτάσει στο επίπεδο της αφερεγγυότητας. «Πρέπει να γίνει κάτι βάσει του κώδικα δεοντολογίας της ΚΤΚ για να επιτυγχάνονται αναδιαρθρώσεις, σωστές και δίκαιες. Αν γίνει αυτό δεν θα φτάσουμε στην αφερεγγυότητα», είπε.

Επεσήμανε τέλος την ανάγκη να υπάρξουν πρόνοιες που να προστατεύουν άτομα που εγγυήθηκαν μέλη της οικογένειάς τους, όπως συγγενείς πρώτου βαθμού.