Νέα επίθεση Σόϊμπλε εναντίον Ελλάδας

Για να εκταμιευθεί οποιαδήποτε δόση προς την Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να έχει εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος επανέλαβε για άλλη μια φορά σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου Ecofin.CFB57691455D00AA99A6820861B34270

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν χάθηκε χρόνος απάντησε σκληρά: «Ο Βαρουφάκης είναι ο μόνος από το Eurogroup που είπε ότι δεν υπήρξε σπατάλη χρόνου. Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει από τις 20 Φεβρουαρίου ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές».

Για το ECOFIN είπε πως «είχαμε μόνο μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα, όλοι συμφωνήσαμε ότι τίποτε δεν επετεύχθη».

Συνεχίζοντας σε επικριτικό ύφος για τον έλληνα υπουργό ο κ. Σόιμπλε ανέφερε: «Ο Βαρουφάκης έχει διαφορετική μορφή επικοινωνίας. Αποκόμισα “λανθασμένη εντύπωση”, τού είπα, ότι αυτή η μορφή επικοινωνίας ήταν “νέα” για μένα».

Ο Σόιμπλε απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα είπε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς σε σχέση με την επίτευξη των όρων του προγράμματος και μετά θα λάβει χρηματοδοτική στήριξη. «Τίποτε δεν θα συμβεί πριν από αυτό», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι «δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα έως ότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφωνήσουν ότι έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων».

«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε σε δημοσιογράφους. «Μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια εκταμίευση από το πρόγραμμα» πρόσθεσε.

«Πολλά κράτη μέλη πιστεύουν ότι οι μικρότερες χώρες αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ότι μεγαλύτερες. Θα κρατήσω τον εαυτό μου έξω από αυτή τη συζήτηση», είπε.

Ο ίδιος προσέθεσε πως «η Δημοκρατία από μόνη της δεν λειτουργεί» και πως «χρειάζονται ορισμένα όρια».