Σκάνδαλο ολκής η παραμονή της Χρ.Γιωρκάζη στην Κ.Τράπεζα

Έντονη ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων στα όσα ελέχθησαν κατά τη μακρά συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία εξέτασε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την παραίτηση της Ειδικής Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Άντρης Αντωνιάδου.ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÈÅÓÌÙÍ - ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇ

Οι βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Θεσμών, κάνουν λόγο για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο, για κραυγαλέες ανεπάρκειες, για εγωιστικές συμπεριφορές και αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των πράξεων και παραλείψεων των θεσμικών οργάνων της Δημοκρατίας.

Η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, η οποία διήρκεσε οκτώ και πλέον ώρες, θα συνεχιστεί την Πέμπτη στις 08:00, με την κατάθεση της πρότασης Νόμου από το ΔΗΚΟ, για τροποποίηση του Περί Εξυγίανσης Νόμου, ώστε να δοθεί ο έλεγχος της Λαϊκής στους πιστωτές και στους καταθέτες.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Προεδρεύων της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως “η κυπριακή κοινωνία πρέπει μετά και από τη σημερινή συνεδρίαση να ανησυχεί ακόμα περισσότερο” και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης το Γενικό Εισαγγελέα να εγκύψουν στο θέμα και να καθαρίσουν εκ βάθρων τα σάπια.

Ο βουλευτής του ΔΗΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως η εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα δεν τιμά κανένα από όσους διαχειρίζονται εξαιρετικά σοβαρά θέματα, για να προσθέσει ότι δεν τιμά ούτε την Αρχή Εξυγίανσης, ούτε την Επιτροπή Εξυγίανσης, ούτε την Κεντρική Τράπεζα, ούτε και τα δικηγορικά γραφεία.

“Σίγουρα δεν βοηθά στη διασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον. Ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία φαίνεται να υιοθετείται, με βάση την οποία το μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας και των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των αγωγών, να αναλάβουν οι ίδιοι οι πιστωτές της Λαϊκής”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως “η Βουλή οφείλει και ασχολείται συστηματικά με τις επάρκειες και τις ανεπάρκειες των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυστυχώς τα ζητήματα που σήμερα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών οι ανεπάρκειες είναι κραυγαλέες, οι συστημικές αδυναμίες είναι εκεί, οι εγωιστικές συμπεριφορές είναι εκεί και η αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των πράξεων και παραλείψεων θεσμικών οργάνων της Δημοκρατίας είναι επίσης εκεί”.

“Δυστυχώς από τη συνεδρία φεύγουμε διπλά ανήσυχοι σε σύγκριση με την ώρα που ξεκίνησε η συνεδρία. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε αναλάβει έναντι της κυπριακής πολιτείας, πόσο μάλλον της κυπριακής κοινωνίας. Πόσο μάλλον που ζούμε σε μια περίοδο κοινωνικής δυσπραγίας που το κάθε ευρώ μετρά. Και όταν οι πράξεις και παραλείψεις ανθρώπων που κατ` αρμοδιότητα πρέπει να ασκούν εξουσία είναι τέτοιες, που ενδεχομένως να ζημιώσουν πάρα πολλά δισεκατομμύρια την οικονομία, λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η ανησυχία είναι το λιγότερο που πρέπει να εκφράζουμε”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα πως “οι όλες πράξεις ή οι ενέργειες συγκεκριμένων θεσμικών οργάνων ή ατόμων χαρακτηρίζονται από σκοπιμότητες και πίσω από τις σκοπιμότητες πάντοτε υπάρχουν συμφέροντα, ιδιαίτερα οικονομικά”, για να προσθέσει ότι “η συζήτηση θα συνεχιστεί, για να φτάσουν μέχρι τέλους και αυτοί που θεωρούν ότι μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις όποιες διαδικασίες πλανώνται πλάνην οικτράν”.

Σε δηλώσεις, ενώ η συνεδρία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση Νόμου την Πέμπτη για τροποποίηση του Περί Εξυγίανσης Νόμου, ώστε να δοθεί ο έλεγχος της Λαϊκής στους πιστωτές και στους καταθέτες.

Όπως είπε, μετά την παραίτηση της Διαχειρίστριας και τις δικές της καταγγελίες για καθυστέρηση στην προώθηση νομικών διαδικασιών εναντίον του κ. Βγενόπουλου, προστίθενται οι καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζη και συγγενικού της προσώπου.

«Οι καταγγελίες αυτές είναι ιδιαίτερα σοβαρές και θα πρέπει να εξεταστούν από τους αρμόδιους θεσμούς και Αρχές», είπε και αναφέρθηκε και στις καταγγελίες που αναφέρονται στον «Φιλελεύθερο» για ενδιαφέρον επενδυτών για αγορά περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής χωρίς καμία ανταπόκριση.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις αναφορές ότι η πρώην Λαϊκή ενδεχομένως να έχασε από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων 350 εκ. ευρώ και ζήτησε εξηγήσεις για αυτή την εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε πως “αντί στη σημερινή συνεδρία να απαντηθούν ερωτήματα, να διαφωτιστούμε για το τι πραγματικά συμβαίνει με όλη αυτή τη διαδικασία που έχει να κάνει με τη σύγκρουση συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζιη και το τι τεκταίνεται στα θέματα της Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με τα ζητήματα που συζητούμε, πολλαπλασιάζονται δυστυχώς τα ερωτήματα, οι ανησυχίες, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την πορεία των αγωγών και την πορεία που στο τέλος θα κληθεί να πληρώσει και πάλι δυστυχώς ο κυπριακός λαός”.

“Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και δεν χωρεί πλέον ερασιτεχνισμούς. Ούτε βέβαια μπορεί να είναι μια διαδικασία που αντί εκ των προτέρων να λαμβάνονται τα μέτρα να περιμένουμε να συμβεί το κακό και μετά να συστήνουμε Επιτροπές διερεύνησης για να δούμε ποιος έφταιγε. Για μας τα ζητήματα είναι καθαρά δυστυχώς. Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης μόνο ζημιά προκαλεί και είναι η ώρα που θα πρέπει να αναληφθούν ευθύνες από όλους προτού να είναι αργά”,είπε.

Επίσης, ανέφερε πως το κόμμα του δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη διαδικασία γιατί, όπως συμπλήρωσε, “η σύγκρουση συμφερόντων υπάρχει, αδιαφανείς διαδικασίες υπήρξαν και τα ερωτήματα και οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται”.

Συνέχισε λέγοντας πως “τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν, γιατί αρκετά πλήρωσε ο τόπος και αρκετό τίμημα πλήρωσαν οι πολίτες”.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλλα Μαυρονικόλα δήλωσε ότι συνεχίζουμε να βιώνουμε ένα θέατρο του παραλόγου καθώς σήμερα έχουν προκύψει νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν απόλυτα τις καταγγελίες τις ΕΔΕΚ για παιγνίδια εις βάρος των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής και του κυπριακού λαού.

«Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες, πολιτικές και όχι μόνο. Εμείς θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, δεν μπορεί να εμπαίζεται ο κυπριακός λαός και εκείνοι οι οποίοι έχουν χάσει τις καταθέσεις τους και να βλέπουμε την ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ της Αρχής Εξυγίανσης, των δικηγορικών γραφείων και της Διαχειρίστριας», είπε και πρόσθεσε πως σήμερα βίωσαν την ασυνεννοησία μεταξύ των θεσμών.

Ερωτηθείσα αν θα στηρίξει την πρόταση του ΔΗΚΟ, η κ. Μαυρονικόλα είπε πως πρέπει να δουν πρώτα την πρόταση για να τοποθετηθούν επίσημα. Στόχος και δικός μας, είπε, είναι ασφαλώς η διαχείριση να έρθει στα χέρια αυτών, που έχουν και το άμεσο ενδιαφέρον που είναι οι καταθέτες.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως «η διαπίστωση είναι ότι δεν έχουμε υπόθεση και ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι ήταν πριν από δύο χρόνια». Πρόσθεσε πως η αντιπαράθεση της Διαχειρίστριας και Αρχής Εξυγίανσης θα οδηγήσει σε ζημιές δισεκατομμυρίων για το δημόσιο.

«Το χειρότερο, απ’ όλα, είναι πως ένας από τους κύριους υπεύθυνους της οικονομικής καταστροφής, που θα έπρεπε να ήταν πίσω από τα σίδερα, θα του δώσουν την ευκαιρία με τις φιλονικίες, τις αντιπαραθέσεις και τα πείσματα τους, να γελά και να μας κοροϊδεύει», είπε

Ο κ. Περδίκης είπε πως αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια τραγωδία, και χαρακτήρισε ποταπή την αντιπαράθεση μεταξύ των οικονομικών παραγόντων για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Διερωτήθηκε αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι χάθηκε η ευκαιρία για διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, και αν ναι, ποιος φέρει την ευθύνη. Συμπλήρωσε πως για το θέμα της απώλειας των 350 εκ και για την ενδεχόμενη απώλεια των επενδυτών, ο ένας έριχνε την ευθύνη στον άλλο.