Αντίδραση ΚΤ, Κυβέρνησης και Βουλής για χρεώσεις τραπεζών ζητά ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

   imagewΤην άμεση αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, της Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής, αναμένει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σε σχέση με τις αυξήσεις των χρεώσεων των μεγαλυτέρων κυπριακών τραπεζών.

Σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι χρεώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν απαράδεχτες και προκλητικές, καθώς επιβαρύνουν όλους τους δανειολήπτες, η πλειοψηφία των οποίων έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων ή ζει με τις κρατικές χορηγίες λόγω της πανδημίας.

Ο Σύνδεσμος συμβουλεύει τους δανειολήπτες να απαντήσουν στις επιστολές που έχουν πάρει ότι δεν αποδέχονται τις αυξήσεις αυτές και ότι επιφυλάσσουν τα δικαιώματα τους. Με αυτό τον τρόπο, το θέμα με τους δανειολήπτες παραμένει ανοιχτό, επισημαίνει.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως “ακόμη πιο προκλητική είναι η ενέργεια αυτή των τραπεζών” δεδομένου ότι οι ίδιες παραδέχονται ότι η αύξηση των χρεώσεων γίνεται για να καλυφθεί η απώλεια τραπεζικών εσόδων λόγω των χαμηλών επιτοκίων που επικρατούν.

Ο Σύνδεσμος, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει συγκεντρώσει τώρα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται και ετοιμάζει καταγγελία στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, που θα καταχωρηθεί το συντομότερο.

Όπως εξηγεί, δυνάμει του σχετικού Νόμου απαγορεύονται οι περιοριστικές του ανταγωνισμού συμπράξεις. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η σύμπραξη επιχειρήσεων με σκοπό τον καθορισμό τιμών αγοράς ή πώλησης άμεσα ή έμμεσα. «Αυτό ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο», καταλήγει.