Κηδεύτηκαν τα οστά 11 παιδιών που σκοτώθηκαν στη Μαράθα και το Σανταλάρη

Στα χωριά Μαράθα και Σανταλάρη κηδεύτηκαν την Δευτέρα τα οστά 11 παιδιών που δολοφονήθηκαν από Ε/κ στις σφαγές τον Αύγουστο του 1974.

Τα οστά είχαν ταφεί σε μαζικούς τάφους και μετά τις ανασκαφές αναγνωρίστηκαν από την ΔΕΑ.

`Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, τουρκικές σημαίες και σημαίες της `τδβκ΄ τοποθετήθηκαν στα φέρετρα με τα οστά και αργότερα παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Η ταφή ήταν “δημοσία δαπάνη” και οι δολοφονηθέντες τάφηκαν ως μάρτυρες.

Ο «πρόεδρος του συνδέσμου μαρτύρων» της Μαράθας, του Σανταλάρη και της Αλόας, Αχμέτ Ασίρ είπε ότι 47 χρόνια μετά τη δολοφονία, η αξία της ειρήνης και η πικρία του πολέμου είναι πιο εύκολα κατανοητές. Ανέφερε ότι χάρη στην Τουρκία, από το `74 “οι Τούρκοι της Κύπρου ζουν ειρηνικά και χωρίς πόλεμο”.

Ο  κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, για την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Είπε ότι αν επιβληθεί λύση θα υπάρξει και πάλι γενοκτονία και ότι ο ίδιος πιστεύει “στην αποτελεσματική και de facto εγγύηση της πατρίδας Τουρκίας και στην ύπαρξη του τουρκικού στρατού”.