Την ελπίδα να συνειδητοποιήσει ο διεθνής παράγοντας την αρνητική στάση της Τουρκίας, εκφράζει ο Πρόεδρος

Την ελπίδα όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό συνειδητοποιήσουν imagewσύντομα ότι η στάση της Τουρκίας δεν συμβαδίζει με ψηφίσματα και συμβάσεις των ΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του εισερχόμενος στην 38η Ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου και ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να θεωρείται πεπερασμένη η προσπάθεια διορισμού από τα Ηνωμένα Έθνη Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αν μιλάμε για τον διορισμό «μέχρι το τέλος του χρόνου, ναι» θα πρέπει να θεωρείται πεπερασμένη.

«Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή και ο ΓΓ του ΟΗΕ και όσοι εμπλέκονται και η ΕΕ θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση, οι απαράδεκτες αξιώσεις, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που σίγουρα δεν συμβαδίζουν με κανένα, μα κανένα είτε ψήφισμα, είτε άρθρο της Σύμβασης των ΗΕ», είπε.

«Δεν ασχολούμαι με όσα γράφονται για προεδρικές εκλογές»

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στο ενδεχόμενο που δεν κατέλθει στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΔΗΣΥ για διεκδίκηση υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα είναι Πρόεδρος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023. «Πέραν τούτου δεν ασχολούμαι με όσους ασχολούνται με τις Προεδρικές Εκλογές», είπε και διευκρίνισε πως δεν ασχολείται με ότι γράφεται και πως οι αποφάσεις του λαμβάνονται την ώρα που πρέπει.

Ερωτηθείς εξάλλου αν προτίθεται να αναπέμψει τη νομοθεσία ή μέρος της που αφορά τον προϋπολογισμό σε σχέση με τις θέσεις συνεργατών του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως είναι κάτι που θα μελετήσει τα όποια ενδεχόμενα.

Σε άλλη ερώτηση για πληροφορίες για σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη ενημερώσει και αναμένουμε τον προϋπολογισμό, δηλαδή τη νομοθεσία ως έχει τελικά διαμορφωθεί, για να μελετήσουμε τα όποια ενδεχόμενα».