Κ.Ε: Να απαντήσει το ΑΚΕΛ αν με όσα αξιώνει η Τουρκία έφτασε η ώρα το «όχι» του 2004 να τσιμεντωθεί σήμερα σε «ναι»

imagewΗ ηγεσία του ΑΚΕΛ αγνοεί ή θέλει να αγνοεί την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση σε κάθε βήμα και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, για το Κυπριακό, και επιλέγει συνειδητά να επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Ως απάντηση στο ΑΚΕΛ, σημειώνει ο κ. Πελεκάνος, θα υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του εδώ εγκάθετου τους, Τουρκοκύπριου ηγέτη.

«Το ερώτημα που γεννάται για το ΑΚΕΛ και οφείλουν με παρρησία να απαντήσουν, είναι αν θα αποδέχονταν την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των όσων αξιώνει η Τουρκία και η καθοδηγούμενη από αυτήν τουρκοκυπριακή ηγεσία για αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος, προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», προσθέτει.

Οφείλει, επιτέλους, συνεχίζει ο κ. Πελεκάνος, να απαντήσει το ΑΚΕΛ αν με όσα αξιώνει η Τουρκία και το υποτελές καθεστώς των κατεχομένων, έφτασε η ώρα το «όχι» του 2004, να τσιμεντωθεί σήμερα σε «ναι».

Για τέλος ψευδαισθήσεων κάνει λόγο του ΑΚΕΛ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γ. Κουκουμά επέρριψε εκ νέου ευθύνες στην κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των κυρώσεων λέγοντας πως  ”πρέπει να σημάνουν το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Συναγερμού” και πρόσεθε:
Το αίτημα για επιβολή κυρώσεων στην κατοχική δύναμη για τις παράνομες ενέργειες της στα Βαρώσια και στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αδιαμφισβήτητα δίκαιο. Εντούτοις -όπως διαχρονικά προειδοποιούσε το ΑΚΕΛ- η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί με γνώμονα το δίκαιο και τις αρχές, αλλά με βάση γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να το γνώριζε αυτό και θα έπρεπε να το είχε καταλάβει όλα τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία η πολιτική και η ρητορική της διαψεύστηκε ξανά και ξανά. Θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί τις δεκάδες φορές που ύψωνε τον πήχη των προσδοκιών για κυρώσεις και τελικά περνούσε από κάτω. Θα έπρεπε ακόμα να συνδυάζει το δίκαιο αίτημα για κυρώσεις με την πρόταξη συνέπειας και ετοιμότητας από μέρους της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι έφτασε το τέλος των ψευδαισθήσεων. Έστω και τώρα να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει σοβαρότερες πιθανότητες να αναχαιτίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας
Όλα καταλήγουν σε ένα σημείο: Στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017. Για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.