Μ. Καρογιάν : Η ΔΗΠΑ δεν έλαβε απόφαση για τις Προεδρικές

imagewΚαμία απόφαση έλαβε μέχρι σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 με τον Μάριο Καρογιάν να δηλώνει ότι «για μας υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και η πρόωρη προεδρολογία είναι ό,τι χειρότερο, την κρίνουμε και την θεωρούμε επιζήμια». Είπε ότι η παράταξη θα λάβει τις αποφάσεις της όχι ενωρίτερα από τον Μάρτιο του 2022, μη αποκλείοντας κανένα “και μη έχοντας αλλεργία” για κανένα.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου την οποία θα μεταδώσει το ΡΙΚ 2 στις 18.30 το απόγευμα, ο κ. Καρογιάν, απαντώντας σε ερώτηση, για το εάν έχουν γίνει ήδη κάποιοι σχεδιασμοί στο κόμμα, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2023, είπε ότι «αν λειτουργήσουμε από τώρα με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε δρόμους που δεν θα μπορεί κανείς να υπολογίσει τις συνέπειες».

Πρόσθεσε ότι «για αυτό εμείς συνειδητά αποφασίσαμε ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε στην πρόωρη επικίνδυνη προεδρολογία πριν τον Μάρτιο γιατί η Κύπρος είναι μικρή και δεν χρειάζονται περισσότεροι από 4 με 5 μήνες για την κάθε συνεργασία και τον κάθε υποψήφιο, να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στην κοινωνία».

«Για μας πρώτιστο είναι αλλά και η έκκλησή μας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να αναλώσουμε πολύτιμη ενέργεια και φαιά ουσία για να περάσουμε το συντομότερο δυνατό τις μεταρρυθμίσεις και στη δικαστική εξουσία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα ζητήματα που αφορούν τη διαπλοκή και την διαφθορά», είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Σημείωσε ότι πρέπει και η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να αποφασίσουν εάν θέλουν να μπούμε στη δίνη των Προεδρικών Εκλογών ή εάν θα πρέπει να παραχθεί έργο διότι η Κύπρος δεν αντέχει άλλες ολιγωρίες, άλλα πισωγυρίσματα και άλλες καθυστερήσεις και ο κόσμος έχει εξαντλήσει τα όποια περιθώρια αντοχής και υπομονής».

«Ράβουμε κοστούμια προεκλογικά αντί να ράψουμε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές τέτοιες, που θα ανακουφίσουν τον κόσμο και θα οδηγήσουν την Κύπρο με άλλες ταχύτητες στις ανάγκες τις νέας εποχής», είπε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η ΔΗΠΑ δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και ενδεχομένως οι σχεδιασμοί της στις Προεδρικές Εκλογές να εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καρογιάν, είπε ότι «εάν η όποια κυβέρνηση προτείνει πράγματα που εμείς νιώθουμε ότι είναι καλά και σωστά για τον τόπο εμείς δεν έχουμε καμιά αλλεργία και καμιά αναστολή να τα ενθαρρύνουμε γιατί θα θέλουμε να γίνουν κι άλλα καλά, σε αντίθεση με αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα στην αντιπολίτευση, το άσπρο – μαύρο».

«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση σε ολόκληρη θητεία να τα κάνει όλα λάθος;» διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι «αυτά που είναι σωστά εμείς δεν θα τα ισοπεδώσουμε, δεν θα τα ακυρώσουμε γιατί θέλουμε να συγκαταλεγόμαστε στην αντιπολίτευση ή γιατί πρέπει να κάνουμε το άσπρο – μαύρο και από την άλλη δεν είχαμε καμία αναστολή να συμπορευτούμε με την αντιπολίτευση σε θέματα που κρίνουμε ότι κακώς τα χειρίζεται η κυβέρνηση».

Σε σχόλιο ότι μερίδα των πολιτών θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία ΔΗΠΑ και ΔΗΣΥ στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, ο κ. Καρογιάν, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν τρέφει αυτή τη βεβαιότητα, και εμείς ως ΔΗΠΑ, «όταν ανοίξει ο κύκλος των συζητήσεων θα θέσουμε όλα τα ζητήματα επί τάπητος, θα έχουμε ένα γόνιμο διάλογο και στο τέλος θα πάρουμε και τις δικές μας αποφάσεις».

«Πάνω από εμένα και πάνω από το κόμμα μου, είναι ο τόπος μου και όταν ο τόπος μου κινδυνεύει θα ήταν τουλάχιστον εγωιστικό, ατελέσφορο και αντιπαραγωγικό να αρχίσω από τώρα να αποκλείω τον ‘χ’ και τον ‘ψ’» είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την πανδημία και ειδικά τις οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος και στην κοινωνία που επιφέρει, είπε ότι «η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι ακολούθησε πολιτικές οι οποίες υπό τις συνθήκες ήταν σωστές, μπορούσαν ωστόσο να γίνουν κι άλλα και υπάρχουν περιθώρια και πολλές από τις εισηγήσεις των πολιτικών δυνάμεων εμείς κρίνουμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι κάποια μέτρα τα οποία επεξεργάστηκε το Υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να ήταν πιο στοχευμένα, ενώ υπάρχουν και ζητήματα γραφειοκρατικά όπως και κόσμος που είχε δικαίωμα να πάρει χορηγίες και αυτές καθυστερούσαν μήνες.

«Θα μπορούσαν να δράσουν πιο βέλτιστα, πιο γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό και λέμε ότι ακόμη υπάρχουν τα περιθώρια για να βοηθηθεί κόσμος που σήμερα υποφέρει», είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

Συνέστησε «να μην φοβηθούμε να σπάσουμε αβγά» σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η ΔΗΠΑ, εισηγήθηκε όπως στα είδη πρώτης ανάγκης, υπάρχει μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ και «κάποιοι μας είπαν ότι είμαστε λαϊκιστές με αυτή την πρόταση», ωστόσο διαψεύστηκαν γιατί το ECOFIN πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι τα κράτη – μέλη μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή με ΦΠΑ μηδέν.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα διατάγματα και τον τρόπο που πολιτικές και μέτρα επιβάλλονται στους πολίτες, ο κ. Καρογιάν, είπε ότι πιστεύουμε και σεβόμαστε την επιστήμη και υπάρχουν οι ειδικοί που μελετούν και προτείνουν από την άλλη πλευρά, ωστόσο, «είμαστε και ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των ανθρώπων».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος τάσσεται εναντίον της επιβολής και φανατικά υπέρ της πειθούς μέσα από την οποία προχωράς διότι άλλωστε κοινός μας εχθρός είναι ο κορωνοϊός.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι το πρόσφατο Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ απέτυχε να λάβει απόφαση για τις τουρκικές μεθοδεύσεις στα Βαρώσια και κατά πόσον αυτό αποτελεί αποτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν, είπε πως «θα πρέπει να είναι αέναη η προσπάθεια να μπορέσουμε να πείθουμε με επιχειρήματα με τον ρεαλισμό και την πικρή πραγματικότητα να μας λένε ότι υπάρχουν κράτη τα οποία έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν πρόκειται να τα θέσουν σε κίνδυνο για να ικανοποιήσουν μια μικρή χώρα που για εκείνους μπορεί να είναι μόνο μία κουκκίδα».

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα στη Λεμεσό, στον Αγγελο Βότση, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, απάντησε ότι «ο κ. Βότσης ήταν και είναι και για μένα και για την παράταξη ένα μεγάλο κεφάλαιο και τέτοιες αξίες σίγουρα δεν χάνονται».

Πρόσθεσε ότι στη ΔΗΠΑ «έχουμε ένα κώδικα και ο ένας στηρίζει τον άλλο, ο ένας προσπαθεί να καταλάβει τον άλλον» και δική μου προτεραιότητα μετά από 10 χρόνια στη Βουλή και Πρόεδρος του Σώματος, «δεν ήταν να κάθομαι στα βουλευτικά έδρανα και αυτό το είπα», αλλά προτεραιότητά μου ήταν να στήσουμε σωστά αυτό το κόμμα.

«Επειδή γνωρίζω και το ήθος και τον άνθρωπο, Αγγελο Βότση, αυτός όπως κι εγώ, όσο κι αν στο παρελθόν κατηγορηθήκαμε ότι είμαστε άνθρωποι της καρέκλας, στη ζωή μας παλέψαμε και παλεύουμε για Αρχές, για θέσεις πολιτικής και αυτό που θεωρούμε σωστό και δεν φοβηθήκαμε να πάμε εναντίον του ρεύματος και του κύματος», είπε ο Μάριος Καρογιάν.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Μάριος Καρογιάν είπε πως «το κορυφαίο ερώτημα είναι, πλέον ένα: Τι πρέπει να αλλάξει στο κράτος, στην πολιτική, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ιεράρχηση ατομικών και συλλογικών στόχων, στην οργάνωση και λειτουργία θεσμών και σχέσεων;».

Πρόσθεσε ότι «έφτασε ο καιρός να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, σχεδιασμού της συλλογικής μας δράσης, ανάληψης ατομικών ευθυνών, έτσι ώστε να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας, τη συνοχή μας, την ελπίδα μας για ένα πιο δίκαιο, αρμονικό και ισορροπημένο μέλλον, για να μην βρεθεί η Κύπρος μας αύριο στο περιθώριο και ο λαός μας στην ουρά των εξελίξεων».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι «όσο από τις συγκρούσεις παλιών και νέων αντιθέσεων δεν παράγονται νέες δημιουργικές συνθέσεις και νέες ευρηματικές απαντήσεις στις νέες προκλήσεις, η κρίση θα ανακυκλώνεται μαζί με τα αδιέξοδά της, χωρίς να πετυχαίνουμε, ούτε την αναγκαία προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα ούτε το καλύτερο αύριο που επιθυμούμε όλοι».

Σημείωσε ότι «η Κύπρος μας, βιώνει τα τελευταία χρόνια, μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, οι προκλήσεις, τεράστιες, και το εθνικό μας θέμα, διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του, με την Τουρκία να εδραιώνει σταδιακά την κατοχή και τη διχοτόμηση της μισής μας πατρίδας».

Όπως είπε ο κ. Καρογιάν, «η εν εξελίξει επέκταση της κατοχής στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, παρασέρνει μαζί της και τις όποιες προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών καθώς και τις πιθανότητες κατάληξης σε μια συμφωνία, για μια αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «το βασανιστικό ερώτημα που προκύπτει, είναι το τι κάνουμε εμείς, πώς ανατρέπουμε μια πορεία που επιφυλάσσει ένα δυσοίωνο μέλλον για τον τόπο μας και στο οποίο, εδώ και χρόνια, προσπαθεί να μας εγκλωβίσει η Τουρκία».

Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι «συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα των στιγμών, ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, από την αρχή, επιλέξαμε να μιλήσουμε με καθαρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια στο λαό, χωρίς ωραιοποιήσεις, μακριά από λαϊκισμούς και χωρίς τη δειλία του πολιτικού κόστους».

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως παραμείνουμε πιστοί στις διακηρυγμένες μας θέσεις, επιδιώκοντας την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με στόχο να καταλήξουμε στο μόνο εφικτό και αποδεκτό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν άλλο, από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Καρογιάν διαβεβαίωσε ότι «ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ενισχύουμε, κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση».

Δήλωσε, κλείνοντας, ότι «απορρίπτουμε κάθε μορφή διχοτόμησης και υποστηρίζουμε την επίτευξη μιας λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επανενώνει το λαό και την πατρίδα μας και θα εγγυάται την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κάτοικους της Κύπρου».