14η Δεκεμβρίου 1955: Οι αποικιοκράτες θέτουν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ


Φωτίζει μεγάλες αλήθειες της κυπριακής Ιστορίας

Η 14η Δεκεμβρίου αποτελεί τίτλο τιμής στην Ιστορία του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Μετά τις διώξεις σε βάρος του ΚΚΚ κατά τη δεκαετία του 1930, την 14η Δεκεμβρίου του 1955 οι Βρετανοί αποικιοκράτες εξαπέλυαν μια νέα εκστρατεία εξόντωσης της κυπριακής Αριστεράς. Με επιδρομές σε όλη την Κύπρο συνέλαβαν 135 ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του, Εζεκία Παπαϊωάννου ενώ ταυτόχρονα, με διάταγμα του Βρετανού κυβερνήτη τέθηκε εκτός νόμου το ΑΚΕΛ, η Ένωση Αγροτών Κύπρου (ΕΑΚ), η Παγκύπρια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ) και η Ανορθωτική Οργάνωση Νεολαίας (ΑΟΝ). Παράλληλα, απαγορεύτηκαν οι εφημερίδες «Νέος Δημοκράτης», «Ανεξάρτητος», «Εμπρός» και η τ/κ «Ινκιλαπτσί». Ολόκληρο το κείμενο του διατάγματος προγραφής του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει ότι για την αποικιοκρατία το ΑΚΕΛ αποτελούσε επικίνδυνη αντιαποικιακή δύναμη, μισητό ιδεολογικό εχθρό και το μεγάλο εμπόδιο στη μετατροπή της Κύπρου σε ΝΑΤΟϊκή βάση.

Η περίοδος της τετράχρονης παρανομίας αποτελεί μια από τις οδυνηρές δοκιμασίες στην Ιστορία της κυπριακής Αριστεράς, αφού είχε να αντιμετωπίσει τη διμέτωπη επίθεση. από τη μια της αποικιοκρατίας και από την άλλη, της ακροδεξιάς σοβινιστικής τρομοκρατίας ενάντια στους ΑΚΕΛιστές και τους συνδικαλιστές της ΠΕΟ στις δύο κοινότητες. Εντούτοις, η Αριστερά όχι μόνο δεν εξοντώθηκε αλλά απάντησε, από την παρανομία, με ενίσχυση των λαϊκών αγώνων, των απεργιών και της αντιαποικιακής πάλης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι αποικιοκράτες κρατούσαν το ΑΚΕΛ εκτός νόμου, ακόμα και μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, την επιστροφή του Μακαρίου και την αμνηστία στα στελέχη της ΕΟΚΑ. Μάλιστα, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, είχαν συνομολογήσει, μαζί με τις Συμφωνίες, τη μυστική «Συμφωνία Κυρίων» με απόφαση να ποινικοποιηθεί η κομμουνιστική δράση στην Κύπρο. Η νομιμοποίηση, τελικά, του ΑΚΕΛ επιβλήθηκε από το ίδιο το λαϊκό κίνημα μετά από μια πολύμηνη κινητοποίηση που κλιμακώθηκε με το ιστορικό συλλαλητήριο του Ιούνη 1959, όπου δεκάδες χιλιάδες λαού επέβαλαν τον τερματισμό της προγραφή του ΑΚΕΛ.

Η σελίδα αυτή της Ιστορίας της κυπριακής Αριστεράς είναι γραμμένη με αίμα, θυσίες και αγώνες για το λαό και την πατρίδα. Ταυτόχρονα, φωτίζει μεγάλες αλήθειες για την ιστορία της σύγχρονης Κύπρου αλλά και τη δύναμη της Αριστεράς να βγαίνει, μέσα από δοκιμασίες, πιο δυνατή και αποφασισμένη.