Αναβλήθηκε το 12ο τακτικό συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, Κυριακή, για εκλογή της νέας ηγεσίας του Κινήματος, λόγω μη συγκέντρωσης συγκεκριμένου αριθμού μελών, όπως προνοεί το καταστατικό για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα την ώρα ακύρωσης του συνεδρίου υπολείπονταν 17 άτομα. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε δηλώσεις μετά την αναβολή του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Κινήματος και υποψήφιος για επανεκλογή Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι το συνέδριο θα επαναληφθεί και «ίσως θα κάνουμε εκστρατεία να έρθουν τα μέλη για να μην παρουσιαστεί ξανά τέτοιο πρόβλημα».

Ανέφερε επίσης ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που υπήρξε ήταν και η «μεγάλη δυσκολία» για εντοπισμό κατάλληλης αίθουσας στην οποία να παραστεί μεγάλος αριθμός μελών για να γίνει το συνέδριο, «επειδή υπάρχουν και οι πολλοί αυστηροί περιορισμοί σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα”, όπως ανέφερε.

«Θα κάνουμε μια διαφορετική προετοιμασία μέσα στον επόμενο χρόνο ούτως ώστε να είμαστε πιο καλά οργανωμένοι και έτοιμοι για το συνέδριο» η ημερομηνία του οποίου θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου απολογήθηκε στα μέλη που παρευρέθηκαν σήμερα και πρόσθεσε ότι «θα είμαστε έτοιμοι, ενωμένοι και δυνατοί για την επόμενη φορά που θα βρεθούμε ξανά».

Κληθείς να αναφέρει τι εννοούσε όταν δήλωσε ότι «εμείς θα είμαστε εδώ όσο και αν κάποιοι άλλοι θέλουν το αντίθετο», ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες αντιδράσεις από ένα συγκεκριμένο μέλος το οποίο δημιούργησε ένταση μέσα στο συνέδριο χωρίς να υπάρχει λόγος».

«Αυτό είναι άσχετο με το θέμα, η αναβολή έγινε για το θέμα της απαρτίας», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο διενέργειας εξ αποστάσεως συνεδρίου, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι αυτό δεν προβλέπεται στο καταστατικό και πρόσθεσε πως αυτό το πρόβλημα το έχουν και άλλα κόμματα.

«Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί, και για τα συλλογικά όργανα και για το παγκύπριο συνέδριο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο πρώην Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος έχει παρουσιάσει πλήρως την εικόνα και πρόσθεσε πως «λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό που δημιουργούν μία δυσκολία σε πολλά άτομα να προσέλθουν σε κλειστούς χώρους, δεν κατέστη δυνατό να έχουμε την απαιτούμενη απαρτία».

«Όλοι μαζί θα εργαστούμε για ένα συνέδριο εξ αναβολής το οποίο θα γίνει σύντομα και θα καλύψει αυτή την δυσκολία», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι κατέστη δυνατό να παρευρεθούν μόνο 188 άτομα και ερωτηθείς κατά πόσον αυτό μεταφράζεται σε κρίση στον χώρο του Κινήματος, ο κ. Περδίκης είπε ότι «αν πετυχαίναμε την απαρτία θα είχαμε τα διπλάσια μέλη παρόντα από κάθε άλλο προηγούμενο συνέδριο», προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ότι έχουμε αυξήσει τα μέλη μας σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να αυξάνεται ο απαιτούμενος αριθμός για την παρουσία στο συνέδριο».

«Θα έλεγε κάποιος ότι είμαστε αιχμάλωτοι της επιτυχίας μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «όλοι μαζί με τον Πρόεδρο (του Κινήματος) να μας συντονίζει και να ενώνει τις προσπάθειες, θα επιλύσουμε αυτό το μικρό διαδικαστικό πρόβλημα που προέκυψε».

Στο συνέδριο επρόκειτο να εκλεγούν με απευθείας ψηφοφορία οι Πρόεδρος, Αναπληρωτής/τρια πρόεδρος, δυο αντιπρόεδροι και αριθμός μελών της Κεντρικής Επιτροπής, το Ανώτατο Σώμα λήψης αποφάσεων του Κινήματος.

Το ψηφοδέλτιο για τους αξιωματούχους του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος ήταν διαμορφωμένο ως εξής:

Για τη θέση του Προέδρου οι υποψήφιοι ήταν οι Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Κυριάκος Τσιμίλλης, Σωτήρης Χρίστου.

Τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου επαναδιεκδικούσε η Έφη Ξάνθου και διεκδικούσαν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Άλκης Παπής και ο Σωτήρης Χρίστου.

Για τη θέση του Αντιπροέδρου Α’ του Κινήματος οι υποψήφιοι ήταν οι Σταύρος Αλαμπρίτης, Αντωνία Θεοδοσίου, Φρύνη Ονουφρίου, Κυριάκος Τσιμίλλης, Σωτήρης Χρίστου, Μάριος Χρυσοστόμου .

Την υποψηφιότητα τους για τη θέση του Αντιπροέδρου Β’ είχαν δηλώσει οι Μαρία Κολά, Αντώνης Κουπαρής, Παναγιώτης Μανώλη, Λούκας Στυλιανού, Σωτήρης Χρίστου, Μάριος Χρυσοστόμου.

Τέλος, την υποψηφιότητα τους για την Κεντρική Επιτροπή είχαν υποβάλει συνολικά 54 άτομα.