Υπογράφηκε το συμβόλαιο για αδειοδότηση του τεμαχίου 5 στην ExxonMobil και Qatar Energy

imagewΗ κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy υπέγραψαν την Παρασκευή το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και την Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Το συμβόλαιο υπέγραψε εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της κοινοπραξίας ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο Διευθυντής της Qatar Energy για διεθνείς δραστηριότητες παραγωγής και έρευνας (International Upstream and Exploration) Αλί αλ Μάνα.

Πρόκειται για το δέκατο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτείται από τα συνολικά 13. Η κοινοπραξία ήδη κατέχει την άδεια για το διπλανό τεμάχιο 10, όπου το 2019 προχώρησε στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Γλαύκος με εκτιμώμενη ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Σε ομιλία της στην τελετή υπογραφής στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία των Πρεσβευτών των ΗΠΑ και του Κατάρ και άλλων αξιωματούχων, η κ. Πηλείδου είπε τόσο η Κυβέρνηση όσο και η κοινοπραξία αναγνώρισαν τις γεωλογικές προοπτικές προοπτικές και τις δυνητικές συνέργειες παραγωγής και κατέληξαν στους όρους του συμβολαίου που υπογράφηκε σήμερα, ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων.

«Ως τέτοιο και παρά το αυξανόμενα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενίσχυση της κοινής μας επωφελούς συνεργασίας στην κυπριακή ΑΟΖ», τόνισε η Υπουργός Ενέργειας.

Σημείωσε πως η κοινοπραξία ανέλαβε να ξεκινήσει το 2022 τις εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων από το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις ερευνητικές δραστηριότητες της κοινοπραξίας στο γειτονικό τεμάχιο 10 «μας επιτρέπει να επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Κύπρο σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια υποσχόμενη περιοχή για υπεράκτιες ερευνητικές δραστηριότητες».

Εξέφρασε την εκτίμησή της  κοινοπραξίας για την πολύ εποικοδομητική προσέγγιση την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση επέδειξε με συνέπεια με μια ισχυρή σύμπλευση, συνεργασία και δέσμευση στις δραστηριότητες και τους σχεδιασμούς της εταιρείας.

Εκτιμούμε πολύ την ισχυρή σχέση συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και προβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας με την κυπριακή Κυβέρνηση «για να βοηθήσουμε στην πραγματοποίηση των προοπτικών της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων», κατέληξε.

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο της τελετής, αν προβληματίζει την Κυβέρνηση ή τις εταιρείες η αξίωση της Τουρκίας ότι μέρος του τεμαχίου 5 ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ, η κ. Πηλείδου είπε πως οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική επένδυση τόσο όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον συμβόλαιο όσο και τον χρόνο που έχουμε δαπανήσει ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

«Δεν νομίζω ότι αν ήταν ένας προβληματισμός αυτός θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Σίγουρα εμείς προχωρούμε βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, αυτή ήταν πάντα η αρχή βάσει της οποίας προχωρούμε με τα θέματα της ΑΟΖ μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Πηλείδου είπε πως είναι πολύ νωρίς να ποσοτικοποιηθούν οι προοπτικές του τεμαχίου 5.

Όπως εξήγησε αν και τα γεωλογικά στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται με το γειτονικό τεμάχιο 10 και ότι από μόνο του το τεμάχιο αυτό έχει «αρκετά ελπιδοφόρα μηνύματα», εντούτοις δεν υπάρχουν λεπτομερείς σεισμικές μελέτες για το συγκεκριμένο τεμάχιο.

«Επομένως το πρώτο μέλημα της κοινοπραξίας και οι πρώτες εργασίες θα έχουν να κάνουν με τη συλλογή σεισμικών στοιχείων, τα οποία θα μπορέσουν πιστεύουμε να διαλευκάνουν να παράσχουν πολύ περισσότερη πληροφόρηση όσον αφορά τα ακριβή στοιχεία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο μισό του 2022.

Σε σχέση με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 10, η κ. Πηλείδου είπε πως αυτή αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον τέλος του χρόνου.

«Προχωρούμε καλά με την προετοιμασία είμαστε πιστεύω σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι θα προχωρήσουν πριν από το τέλος του έτους με την έναρξη της γεώτρησης. Επομένως όλα βαίνουν καλώς και είμαστε στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας», κατέληξε.

Πριν την τελετή υπογραφής, η αντιπροσωπείας είχε γίνει δεχτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.