Σε Λεωφόρο «Μίκη Θεοδωράκη» μετονομάστηκε η Λεωφόρος Μουσείου στη Λευκωσία

Κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, σε Λεωφόρο «Μίκη imagewΘεοδωράκη» μετονομάστηκε η Λεωφόρος Μουσείου σε σεμνή τελετή το απόγευμα της 30ης Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στην παρουσία της κόρης του συνθέτη, Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ο  Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, εξήρε τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη υπέρ της Δημοκρατίας αλλά και την σπουδαία προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Σημείωσε ότι «για τρία τέταρτα του αιώνα κράτησε μια μοναδική σχέση αγάπης, έγνοιας και αφοσίωσης στο νησί μας και στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας το «Χρυσοπράσινο φύλλο» του Μίκη Θεοδωράκη, «παραμένει για πολλούς ανθρώπους συνώνυμο της Κύπρου ενώ η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται αφού η πρώτη εκτέλεση του ‘Αξιον Εστί’ ακούστηκε από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου το 1964».

Καταλήγοντας, εξήγγειλε σειρά εκδηλώσεων του ΥΠΠΑΝ για να τιμήσει τη μνήμη και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη  «επαναστάτη, ανθρωπιστή, διαχρονικό, αυθεντικό, μοναδικό, ξεχωριστό αλλά και ένθερμο υποστηρικτή του αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση».

Πρόσθεσε ότι «αναζητούμε συνεχώς τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη διότι μας εμπνέουν για να συνεχίσουμε τον αγώνα ώσπου η Κύπρος της αγάπης και του ονείρου να απελευθερωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου 2005 το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ανακηρύσσοντάς τον σε Επίτιμο Δημότη Λευκωσίας, παραδίδοντας του το χρυσό κλειδί της πόλης.

Μετά τον θάνατό του, που βύθισε στο πένθος το παγκόσμιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας αποφάσισε, εκτός από τη μετονομασία της Λεωφόρου Μουσείου σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, όπως το υπό ανέγερση υπαίθριο αμφιθέατρο στο χώρο του παλιού ΓΣΠ ονομαστεί σε αμφιθέατρο «Μίκη Θεοδωράκη».

Στον συγκεκριμένο χώρο ο Μίκης Θεοδωράκης το 1975 έδωσε μια μεγάλη συναυλία στήριξης των προσφύγων και του αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία.