Νέα μέτρα σε ισχύ από τις 29 Νοεμβρίου για αναχαίτιση πανδημίας κορωνοϊού

Αυστηροποιούνται από τις 29 Νοεμβρίου τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας imagewτου κορωνοϊού με βάση αποφάσεις που έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, από 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη και όλα τα άτομα ηλικίας 6 – 11 ετών θα πρέπει να να παρουσιάζουν Safe Pass, ενώ από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test.

Από τις 15 Δεκεμβρίου σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων και  νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Εξάλλου, από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το Safe Pass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Από 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους του χώρους, όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Από 29 Νοεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 6 – 11 ετών, οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προϋποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά ημερών, σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα.

Από τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.

Από τις 29 Νοεμβρίου, ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Απο τις 29 Νοεμβρίου σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με Rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

Από 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή Rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς Safe Pass.

Από 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για τη προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή PCR για σκοπούς Safe Pass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση Pcr.

Επίσης το Υπουργικό αποφάσισε την παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας όλα τα μέτρα θα ρυθμιστούν με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Χατζηπαντέλας τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. “Είμαστε σίγουροι πως οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν. Αυτό συμπεραίνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής 84.690 άτομα έλαβαν την 3η δόση και κανείς από αυτούς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Συνεπώς, κρίνεται πλέον, ως καθοριστική η ενισχυτική δόση του εμβολίου”, ανέφερε.

Είπε πως φως στο τούνελ, ευελπιστούμε πως θα δώσει η νέα θεραπεία, των αντιϊκών φαρμάκων, η οποία αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και σε συνάρτηση με τα εμβόλια, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Χατζηπαντέλας σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή που η πανδημία μας “κτύπησε” την πόρτα, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους πολίτες της, πήρε δύσκολες και αυστηρές αποφάσεις, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της διασποράς του ιού.

Πρόσθεσε πως σε όλες τις χώρες καταγράφεται έξαρση του ιού, με αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, κάτι το οποίο παρατηρούμε και στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, όσο μια χώρα έχει αυξημένο ποσοστό εμβολιασμού, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό θνησιμότητας και επεσήμανε πως η Κύπρος είναι η 4η χώρα με χαμηλά ποσοστά θανάτων στην ΕΕ.

“Αυτό επιτεύχθηκε, γιατί είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα στο παρελθόν, αποτρέποντας το συνωστισμό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ δεν επιτρέψαμε να φθάσουμε στο σημείο να αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Μόνο με συνεργασία και ατομική ευθύνη θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απειλή του ιού και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων”, ανέφερε.

Κληθείς να πει αν ο περιορισμός των ανεμβολίαστων έχει την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα για ζητήματα συνταγματικότητας, ο Υπουργός Υγείας είπε πως τον συγκεκριμένο περιορισμό τον είχαμε και τον Ιούλιο στα γήπεδα και στα θέατρα. Από τη στιγμή που αυτός ο περιορισμός ήταν και στα προηγούμενα διατάγματα θεωρώ ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα είναι η ισχύς των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους ή για αυτούς που δεν θα έχουν λάβει την τρίτη δόση εμβολίου μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως θα ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ερωτηθείς αν για επαλήθευση των αποτελεσμάτων των self-test με παραπομπή από τους Προσωπικούς Γιατρούς για διενέργεια PCR οι ανεμβολίαστοι θα επωμίζονται το κόστος, ανέφερε πως η παραπομπή από τους Προσωπικούς Γιατρούς για επιβεβαίωση θα είναι δωρεάν.

Κληθείς να πει αν θα υπάρχουν προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί άδεια από δήμους και κοινότητες για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ενόψει Χριστουγέννων, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό δελτίο τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς σε σχέση με την προετοιμασία από το Υφυπουργείο Καινοτομίας για το CovScan καθώς και το θέμα συνωστισμού σε κέντρα εμβολιασμού, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως το Υφυπουργείο Καινοτομίας τους ενημέρωσε ότι θα είναι έτοιμο σε ό,τι αφορά τον έλεγχο κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus με βάση τα νέα μέτρα που υιοθετούνται, και σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να ενισχύσει τα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να μην υπάρξει οποιονδήποτε πρόβλημα.

Όσον αφορά τις εκκλησίες ο κ. Υπουργός Υγείας είπε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο διάταγμα.

Σε ό,τι αφορά τους γάμους και τις βαφτίσεις, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως οι ρυθμίσεις για αυτές περιλαμβάνονται σε προηγούμενο διάταγμα και δεν αλλάζει κάτι.