Ιστορικό γεγονός η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο από τις 2-4 Δεκεμβρίου

Ιστορικό γεγονός αποτελεί η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο από 2 imagewέως 4 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε ξηρά και θάλασσα και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Οι προσπάθειες που γίνονται και οι πρωτοβουλίες του ΟΗΕ εμποδίζονται από τις τουρκικές προκλήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει να βρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση που θα σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφέρει  ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αναμένεται να ενημερώσει τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Θα συζητηθούν επίσης το μεταναστευτικό/προσφυγικό, το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επίσημη τελετή υποδοχής του Πάπα στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 2 Δεκεμβρίου. Στον Πάπα θα απονεμηθούν τιμές Αρχηγού Κράτους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β` και θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο.

Στις 3 Δεκεμβρίου θα προσφωνήσει Θεία Λειτουργία στο Στάδιο ΓΣΠ. Συμβολική σημασία στο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο θα είναι η συνάντηση με πρόσφυγες και μετανάστες στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει Οικουμενική δέηση στον Καθολικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία. Όπως τονίζεται, η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου και δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό μεταναστών που έχουν ως τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες αυτών των ανθρώπων. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που φτάνουν στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία προέρχονται από την Τουρκία μέσω των κατεχόμενων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΤΠ, θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 4 Δεκεμβρίου για να ταξιδέψει στην Ελλάδα.