Γ.Ελεγκτής:Τέλος 2021 αρχές 2022 έτοιμο το προσχέδιο έκθεσης ΕΥ για τις πολιτογραφήσεις

Τέλος αυτού του χρόνου, αρχές του νέου, θα είναι έτοιμο το προσχέδιο της imagewέκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το οποίο, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για σχετικό σχολιασμό προτού εκδοθεί η Ειδική Έκθεση που θα ετοιμάσει η Υπηρεσία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Είπε πως οι φάκελοι για τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων αφορούν 3.500 επενδυτές και 3.500 συγγενείς τους. “Θα δούμε και για τους 3.500 χιλιάδες επενδυτές στο Κτηματολόγιο τι περιουσίες απέκτησαν, αν υπήρχαν αποξενώσεις, αν έκαναν αγοραπωλητήρια συμβόλαια, αν υλοποιήθηκαν ή μετά ακυρώθηκαν κ.λπ. Επίσης θα δούμε για τους 3.500 χιλιάδες επενδυτές αν αγόρασε ο καθένας από αυτούς σπίτι του μισού εκατομμυρίου ευρώ μίνιμουμ και πόσα χρήματα γλύτωσαν από το ΦΠΑ, από το 19% πλήρωναν 5%”, ανέφερε.

Σε σχέση με τους φακέλους είπε πως δεν θα τους δουν δειγματοληπτικά. Θα δούμε όλα τα σημειώματα που έγιναν από τους λειτουργούς προς τους Υπουργούς και το Υπουργικό Συμβούλιο, για να δούμε πού εντοπίζονται προβληματικές περιπτώσεις, σημείωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε κατά τη σημερινή συνάντηση ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο οποίος συνοδευόταν από τον βουλευτή του κόμματος και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Ζαχαρία Κουλία, για την πορεία των ελέγχων που έχουν ξεκινήσει σχετικά με το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων από τον Αύγουστο και μετά “όταν μας δόθηκε πλήρης πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των φακέλων των πολιτογραφήσεων”.

“Ο έλεγχος προχωρά κανονικά, έχουμε σχεδιάσει τον έλεγχο όπως αυτός θα υλοποιηθεί και ελπίζουμε ότι περί το τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου χρόνου να έχουμε έτοιμο το προσχέδιο έκθεσης, το οποίο, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για σχετικό σχολιασμό προτού εκδοθεί η Ειδική Έκθεση, που θα ετοιμάσει η Ελεγκτική Υπηρεσία”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως για τις πολιτογραφήσεις υπήρξε καθυστέρηση περίπου ενός έτους στον σχεδιασμένο έλεγχο της Υπηρεσίας, ο οποίος θα διεξαγόταν από τον Σεπτέμβρη του 2020 και αντί αυτού ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021.

Είναι για αυτό το θέμα που και ο διεθνής οργανισμός INTOSAI και η επιτροπή επαφών των ανωτάτων ελεγκτικών υπηρεσιών στην οποία συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχαν επισημάνει ότι αυτή η προβολή προσκομμάτων, έστω και εάν είχε προσωρινή μορφή, ενός έτους στην πράξη, αποτελεί περιορισμό στην ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως αυτής καθορίζεται από θεμελιώδεις αρχές και διακηρύξεις, πρόσθεσε.

Είπε πως κάθε Ελεγκτική Υπηρεσία παγκόσμια με αποφάσεις του ΟΗΕ θεωρείται ότι θα πρέπει να είναι η ναυαρχίδα ενός κράτους στην πάταξη φαινομένων διαφθοράς και στην προώθηση της διαφάνειας.

“Θεωρούμε ότι στην Κύπρο δεν τυγχάνει της κατάλληλης στήριξης η Ελεγκτική Υπηρεσία και νομίζω τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Και πρόσφατα όταν είχαμε αναδείξει μια απλή περίπτωση που κατ’ εμάς ήταν ξεκάθαρη μονιμοποίηση παράνομης μονιμοποίησης πολιτικών διορισμών αντί σχολιασμού επί της ουσίας ουσιαστικά είχα δεχθεί μια προσωπική επίθεση με απόδοση σκοπιμοτήτων και άλλων μη υγειών κινήτρων για τη διενέργεια του ελέγχου αυτού”, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρόσθεσε πως “δεν θεωρούμε ότι αυτά βοηθούν το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας”.

Είπε, ακόμη, πως θα πρέπει όλη η δημόσια υπηρεσία να πάρει το μήνυμα ότι θα πρέπει πλέον να αρχίσουν όλοι να σκέφτονται πώς θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας όσον αφορά αυτά τα θέματα διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η εικόνα της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι θλιβερή.

Ανέφερε πως “βρισκόμαστε στον πάτο κάθε αξιολόγησης και στο επίκεντρο κάθε συζήτησης για τη φοροδιαφυγή, τη διακίνηση κεφαλαίων και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με επιστέγασμα το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε πως ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να βοηθήσει για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας.

Πρόσθεσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο “θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάψει να υπονομεύει αυτό τον θεσμό με κάθε ευκαιρία και να συνεργαστεί μαζί του έτσι ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμικές δομές της εποπτείας και του ελέγχου”.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχουν δοθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων και έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα έστω και με καθυστέρηση.

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι όποιες ποινικές έρευνες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τα πορίσματα Νικολάτου και Αρέστη για τον Συνεργατισμό, τη συμφωνία της Altamira και για τις περιπτώσεις των πολιτογραφήσεων για τις οποίες ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικές υποθέσεις.

Σημείωσε πως η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα πρέπει να ζητήσει σχετική ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία.

Για τις πολιτογραφήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ακόμη πως από τη στιγμή που έχει δοθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία πρόσβαση στους φακέλους έχει αρθεί για το ΔΗΚΟ ένα σημαντικό εμπόδιο για την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού.