Κ. Μαυρίδης: H προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι και ευρωπαϊκή ευθύνη


Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση με θέμα «Η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας και συγκεκριμένα στην Πολωνία», στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:
«Ως εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών και ως αξιωματούχοι της ΕΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, κρινόμαστε για την διορατικότητά μας και για τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, όχι για τις προθέσεις μας. Όταν ο Ερντογάν εργαλειοποιούσε διάφορους δυστυχισμένους ανθρώπους και μετανάστες σε υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ, όλοι μας γνωρίζαμε τα γεγονότα τότε, όπως τα γνωρίζουμε τώρα με το καθεστώς Λουκασένκο (της Λευκορωσίας). Ίδιες πρακτικές, ίδια αδίσταχτη εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας.
Είχαμε τότε επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν; Όχι, δεν το πράξαμε.
Στην ανθρώπινη δυστυχία αρμόζει ανθρώπινη αλληλεγγύη.
Στους εγκληματίες δικτάτορες αρμόζουν η ποινική δίωξη και επιβολή κυρώσεων, όχι λόγια».
Καταλήγοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και απευθυνόμενος σε ορισμένους Ευρωβουλευτές που συνέκριναν το τείχος του Βερολίνου με την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, ανέφερε δηκτικά:
«Για όσους επικρίνουν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ συγκρίνοντας την με το τείχος του Βερολίνου, κάνουν απλά λάθος. Όμως, υπάρχει  ένα διαχωριστικό τείχος όπως εκείνο του Βερολίνου, το οποίο μοιράζει την Λευκωσία όπως το επέβαλε και το συντηρεί ακόμη ο τουρκικός στρατός».