«Απρόβλεπτες προεκτάσεις» από διαμοιρασμό αρχαιοτήτων λένε εργαζόμενοι Τμ.Αρχαιοτήτων, αντιδρούν για Υφ.Πολιτισμού

imagewΕργαζόμενοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων πραγματοποίησαν στις 08:00 το πρωί της Τετάρτης, μονόωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις εισόδους των Αρχαιολογικών Μουσείων, εκφράζοντας ανησυχία για την υπό συζήτηση πρόταση για μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υπό ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού, καθώς και για την υπαγωγή του θέματος των αρχαιοτήτων στις δύο κοινότητες σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Με πλακάτ στα χέρια, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Όχι στην ένταξη των αρχαιοτήτων σε ένα κοινοτικό Υφυπουργείο», «Δεν ξεχνώ Σαλαμίνα, Απόστολος Ανδρέας, Σόλοι, Ξεχνώ;» και «Οι αρχαιότητες είναι ιδιοκτησία του Κράτους και όχι των δύο κοινοτήτων» οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι ο πολιτισμός μιας χώρας με ιστορία 11.000 ετών, δεν μπορεί να διαμοιράζεται σε επιμέρους Τμήματα, είναι ενιαίος και αδιαίρετος και αδιαίρετη θα πρέπει να είναι και η διοικητική ευθύνη για την προστασία, διατήρηση και προβολή του.

Σε δηλώσεις του, ο Ευστάθιος Ράπτου, αρχαιολογικός λειτουργός Α’ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ανέφερε πως πρόκειται για μια αυθόρμητη στάση εργασίας μιας ώρας από τις 08:00- 09:00 που αποφασίστηκε από τους εργαζόμενους του Τμήματος Αρχαιοτήτων σαν αντίδραση στην πρόταση που έχει γίνει για διαμοιρασμό των αρχαιοτήτων και για παραχώρηση τους στα συνιστώντα κρατίδια, σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης και όχι στην κεντρική Κυβέρνηση. Ο κ. Ράπτου σημείωσε πως οι αρχαιότητες στην Κύπρο «ανέκαθεν ήταν μια υπόθεση του κράτους» ενώ με την ε/κ πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ουσιαστικά διαμοιράζονται. 

Να φανταστούμε δηλαδή ότι η Σαλαμίνα, ο Απόστολος Ανδρέας, οι Σόλοι, τα κάστρα που βρίσκονται σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο «θα τυγχάνουν διαχείρισης μελλοντικά αποκλειστικά από ένα αντίστοιχο Τμήμα Αρχαιοτήτων του συνιστώντος κρατιδίου» είπε. Πρόσθεσε επίσης πως σήμερα υπάρχει συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων με συντηρητές και εργατικό προσωπικό που κάνει συντήρηση στην Σαλαμίνα.

Ο κ. Ράπτου ανέφερε πως όταν δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο περί ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού, οι ανησυχίες τους εντάθηκαν περαιτέρω, «καθώς γινόταν πλέον σαφές ότι το υπό ίδρυση Υφυπουργείο θα έχει αρμοδιότητες για τα θέματα πολιτισμού μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας». Σημείωσε ακόμη ότι το καθ΄ύλην αρμόδιο Τμήμα Αρχαιοτήτων «κρατήθηκε συστηματικά εκτός των διαβουλεύσεων και της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου».

Είπε ακόμη πως τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία αναφέρονται στο έγγραφο για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία που έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ, «δυστυχώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας». Εκεί είπε, γίνεται λόγος για εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στα συνιστώντα κρατίδια, σχετικά με την προστασία των αρχαιοτήτων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αδειοδότησης ανασκαφών.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί την αρχαιολογική κληρονομιά και τη διαχείριση της σε επικίνδυνες ατραπούς, εφόσον δημιουργούνται ασάφειες και εν δυνάμει παθογένειες που ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα με απρόβλεπτες προεκτάσεις». Επανέλαβε ακόμη πως αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιους λόγους οι αρμοδιότητες για τις αρχαιότητες θα πρέπει να διαμοιραστούν στα συνιστώντα κρατίδια.